Pénz- és tőkepiac

Hétfőn áll bíróság elé Elon Musk

A Tesla vezér a SolarCity megvásárlása kapcsán pereskedik a részvényesekkel, akár 2 milliárd dollárt is veszíthet az ügyön. Az igazgatótanács többi tagja peren kívüli 60 millió dolláros egyezséggel zárta le az ügyet.

A kereset szerint a SolarCity 2,6 milliárd dolláros megvásárlása nem a Tesla, hanem a milliárdos érdekeit szolgálta. Az akvizíció idején a Musk a Tesla 22,1 százalékát birtokolta, míg az unokatestvérei által alapított és vezetett SolarCityben 21,9 százaléknyi üzletrésszel bírt – írja a CNBC.

Fotó: DAVID MCNEW / AFP

Noha a 2016-os tranzakció óta a Tesla értéke sokszorosára növekedett és a vállalat energetikai részlege már a Powerwall 2015-ös piacra dobása idején is megalakult, a keresetnek akár lehet alapja is, hiszen a napelemes üzletág azóta sem tudott igazán sikeres lenni a Tesla számára.

A SolarCity a tranzakció idején anyagi problémákkal küzdött egy tőkeintenzív piacon és azóta sem tudott igazán sikeres termékekkel jelentkezni. A tranzakció hírére a Tesla részvényei 10 százalékot zuhantak is. 

Ráadásul a milliárdos nem csupán a felvásárlással segítette rokonai cégét, űrkutatási vállalat a SpaceX 2015 márciusától 2016 márciusáig 255 millió dollár értékben vásárolt be a cég kötvényeiből. 

A tranzakció idején a villanyautó gyártó igazgatótanácsának négy tagja birtokolt SolarCity részvényt.

Noha a Tesla 2018 októberében a SolarCityvel közösen bemutatta egy akkumulátor napelem csomagot, ám ebből csak az előbbi volt sikeres, a solarglass nevű termék sorozatosan el lett halasztva. Az ügyben nem esküdtszék hanem a delaware-i bíró Joseph Slights III fog döntést hozni.

Elon Musk SolarCity Tesla
Kapcsolódó cikkek