Pénz- és tőkepiac

Óriási pénzesőt hozott a tőzsderali

Jelentősen nőtt májusban a lakosság közvetlen részvénybefektetésben lévő vagyona – derül ki a Magyar Nemzeti Bank szokásos havi statisztikáiból.

A hazai remeklésének (a BUX több mint 7 százalékkal emelkedett) köszönhetően majd 60 milliárd forinttal felértékelődtek a lakossági részvénybefektetések, ezen túl pedig a nettó tőkeáramlás is pozitív volt, amely 3,1 milliárd forintot tett ki.

A hónap végén a háztartások tulajdonában lévő részvények értéke így 887 milliárd forintra nőtt, ami mindenkori történelmi rekord.

Óriásit nyertek a külföldi befektetők is a BÉT-en, egy hónap leforgása alatt 447 milliárd forinttal nőtt a magyar részvényportfóliójuk piaci értéke.

A száguldó BUX a vételi kedvet is meghozta, a külföldiek 42 milliárd forinttal vettek több hazai részvényt, mint amennyitől megváltak.

A külföldi befektetők május végén 5396 milliárd forintnyi hazai részvénypaketten ültek, a portfólióik értéke a Covid-krízis okozta tőzsdei összeomlás, azaz 2020 február óta nem volt ilyen magas.

Fotó: Simon Moricz-Sabjan / VG

A BUX teljesítményét bőven lepipálta májusban az OTP papírok teljesítménye:

a 16 százalékos árfolyamrobbanásból hatalmasat kaszáltak a külföldi befektetők, a tulajdonukban lévő bankpapírok (javarészt OTP) piaci értéke 429 milliárd forinttal nőtt egy hónap alatt.

Május végén szinte megegyezett a lakosság és a külföldi befektetők kezében lévő hazai államkötvények állománya: a mérleg kismértékben előbbiek javára billent (9564 milliárd forintnyit tartottak), míg utóbbiaknál 9526 milliárdnyi összpontosult. A tőkemozgások ellentétesek voltak, a hazai befektetők tranzakcióinak egyenlege megközelítette az 54 milliárd forintot, a nem-rezidenseké mínusz 164 milliárd forint volt. A bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak 511 milliárd forinttal növelték magyar államkötvény kitettségüket, igaz, a kötvényhozamok emelkedésével elszenvedtek 248 milliárd forint árfolyamveszteséget is, így május végén 16 856 milliárd forintos államkötvény portfólión ültek a hazai pénzügyi vállalatok. A lakossági megtakarítók továbbra is a forintkötvényeket keresték, a teljes állományuk 98 százalékát tartották hazai devizában kibocsátott állampapírban. Magas maradt a koncentráció a hosszú kötvényekben, a magyar befektetők 85 százalékban az éven túli futamidejű hitelpapírokat választották. Az Államadósság Kezelő Központ május 10-én módosította a 2021-es finanszírozási tervét, ennek megfelelően a hosszú lejáratú forint állampapírokból 128 milliárd forint értékben öt új sorozatot bocsátottak ki, s az aukciókon 418 milliárd forintnyi rábocsátás is történt.

OTP BUX
Kapcsolódó cikkek