Pénz- és tőkepiac

Osztalékot emel a Goldman Sachs

Hatalmas profitbővülésről számolt be a Goldman Sachs.

A Goldman Sachs teljes második negyedéves bevétele 15,4 milliárd dollárt tett ki az előző év azonos időszakában elért 13,3 milliárd dollár után. 

A bevétel alaposan rácáfolt az elemzői konszenzusra, amely nem növekedéssel, hanem 1 milliárd dolláros csökkenéssel számolt.

Fotó: Shutterstock

A Goldman kötvénykereskedelmi bevételei 45 százalékkal, 2,32 milliárd dollárra zuhantak, sőt – a JPMorgan-nel szemben – a részvénykereskedelmi bevételeit sem tudta növelni, ehelyett azok 12 százalékkal, 2,58 milliárdra zsugorodtak. Sovány vigasz, hogy a piac még ennél is kevesebbet, mindössze 2,32 milliárdot prognosztizált. A rosszhitelekre félretett céltartalék egyenlege minimális mértékben, 92 millió dollárral mérséklődött.

Mindennek ellenére a többi üzletágnak – például a 26 százalékkal bővülő vagyonkezelésnek – köszönhetően a hitelintézet 15 dolláros egy részvényre jutó nettó profitja (EPS) 50 százalékkal szárnyalta túl a piaci várakozást. Tavaly a Covid következtében mindössze 53 centet tett ki a bank EPS-e.

A Goldman Sachs a negyedéves osztalékát 60 százalékkal, 2 dollárra emeli – jelentette be a menedzsment a gyorsjelentés publikálásával egyidejűleg.
 A cég részvényei az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 2,5 százalékkal, 380 dollár fölé vágtáztak.

Goldman Sachs
Kapcsolódó cikkek