Pénz- és tőkepiac

Vártnál is erőteljesebb az ausztrál konjunktúra

Nem nyúlt a kamatokhoz keddi ülésén a jegybank, továbbra is 0,1 százalékos az irányadó ráta.

A várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékon hagyta az alapkamat szintjét az ausztrál jegybank, a hazai idő szerint, ma hajnalban tartott ülésén

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: nem változtattak a hozamkontroll-programon sem, a 3 éves lejáraton 0,1 százalékos hozamszintet céloznak, és a jelenlegi kötvényvásárlási program szeptemberi befejezése után is folytatni fogják a vásárlásokat.

Fotó: Shutterstock

Az ülést követően a döntéshozók ismét hangsúlyozták, hogy elkötelezettek a teljes foglalkoztatottság és az inflációs célok elérése mellett. Az ausztrál gazdaság fellendülése erőteljesebb a korábban vártnál, és a prognózis szerint a következő időszakban is folytatódik a konjunktúra. Kedvező hatással van a gazdaságra a nyersanyagárak emelkedése, de a koronavírus továbbra is jelentős kockázatot jelent.

A jegybank várakozása szerint 2024-ben fog teljesülni tartósan a 2-3 százalékos inflációs cél. Ehhez mindenképpen feszes szükséges, mely keresleti oldalon támogatná az árak emelkedését. 

Ausztrália kamatdöntés ausztrál jegybank
Kapcsolódó cikkek