Csütörtökön napközben már 50 ezer pont felett is járt a BUX index, mely szinte naponta állít fel újabb és újabb történelmi csúcsokat. Bár az elmúlt egy-két hónapban alulteljesítésre is láthattunk példát, egy éves távlatban visszatekintve, azt látjuk, hogy igazi bajnok a pesti tőzsdeindex, miközben a tengerentúli indexek is minden idők legmagasabb csúcsain jártak.

Fotó: Simon Moricz-Sabjan / VG

Az elmúlt egy évben 47 százalékkal került feljebb a BUX, ami nem csak a 30-35 százalékot emelkedő S&P 500 és a 25-30 százalékot menő DAX teljesítményét múlja felül, de a varsói és a prágai indexet is bőven megelőzte

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a magyar kormány és a brüsszeli bürokrácia vitáját leszámítva, s bízva, abban, hogy ha késve is, de megérkeznek az uniós fejlesztési pénzek, a makró oldal is erősen támogatja a pesti tőzsdeindexet. A magyar gazdaság viszonylag korán nyitott és erőteljes a kilábalás. Szintén fontos, hogy vállalati oldalon az OTP és a Mol teljesítménye is robusztus.

A BUX a jól kereskedhető tőzsdeindexek közé tartozik, amennyiben jellemzőek az éles kitörések és letörések, melyek megkönnyítik a technikai szintek kihasználását – folytatta az elemző. Emlékeztetve, hogy

az 50 ezer pontos lélektani szinten jóval túlmutat az index grafikonján kirajzolódott zászló alakzat, melynek célára továbbra is 54 ezer pontra mutat.

Amit legfeljebb a Mol és az OTP esetlegesen negatív meglepetést hozó gyorsjelentése törhetne meg.

A BUX index 1000 pontos technikai kezdőértéke 1990 január elsejére lett beállítva. Az index az ezredfordulóig nem tudta áttörni a 10 ezer pontos lélektani „plafont”. Majd 2005 után egy évtizedet töltött a 20 ezer pontos korláton hintázva. 2015-től már trendszerű az emelkedés, amit csak a tavalyi járvány tudott megtörni. A W-alakú válsággörbe két mélypontja közel 15 ezer pontos esést jelentett, ám ezt közel 20 ezer pontos emelkedés követte.