Tegnap Raphael Bostic és Thomas Barkin is úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gazdaság gyorsan bővül, s bár a munkaerőpiacon még van tennivaló, az már olyan szinten van, mely lehetővé teszi a monetáris szigorítást. Bostic szerint a negyedik negyedévben megkezdődhet az eszközvásárlási program szűkítése, de nem zárta ki a szeptemberi startot, amennyiben a munkaerőpiaci folyamatok továbbra is ilyen ütemben javulnak. Véleménye szerint az első kamatemelése 2022 végén kerülhet majd sor. De Barkin szerint is elérték az inflációs célokat, most már csak a foglalkoztatottsági mandátumnak kell teljesülnie.

Fotó: Daniel Slim / AFP

A jelzések hangsúlyosak, hiszen mindkét döntéshozó szavaz az idei évben

— hívta fel a figyelmet Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Emlékeztetve: korábban jellemzően olyan jegybankárok nyilatkoztak hasonlókat, akik nem szavazó tagok voltak. Az elemző szerint Jerome Powell Fed elnök az augusztus végi, hagyományos Jackson Hole szimpóziumon jelenti majd be az eszközvásárlási program csökkentését, s későbbi kivezetését.

Érdekes módon a kötvénypiac nem árazza a Fed tisztségviselőinek héjábbra forduló hangvételét

— folytatta Varga Zoltán. Míg, ha az EURUSD határidős jegyzésekből indulunk ki, legkorábban 2023-ban jöhet az USA-ban az első 25 bázispontos kamatemelés, annak ellenére, hogy egyre többet hallani a központi bankárok szigorúbb helyzetjelentéseiről. 

Miközben a Morgan Stanley jó lehetőséget lát abban, hogy a vártnál gyorsabban szigoríthat az amerikai jegybank, ugyanis a piacon ez még nincs "lekereskedve".