Közzétette kedd délután a második negyedéves eredménykonszenzusát az OTP Bank. A hitelintézet 13 elemző megkérdezésével készített előrejelzése szerint

a negyedév 119 milliárd forintos adózott nyereséggel zárulhatott, míg a korrekciós tételek levonásával számított számviteli profit 114 milliárd lehetett. Éves összevetésben ezek alapján 45 százalékkal nőhetett a bankcsoport nyeresége.

A bankcsoport összes bevételei (kamatok, díjak, jutalékok és egyéb bevételek) 9 százalékkal, 310,5 milliárd forintra nőtt a várakozások szerint. A működési költségeket viszont valószínűleg szinten tartotta a hitelintézet: mindössze 3 százalékkal nőttek a 158 milliárd forintot kitevő kiadások. A hitelezéshez kapcsolódó kockázati költségek a bázisidőszakhoz képest 60 százalékkal csökkenve 15,7 milliárd forintra rúghattak. 

 

Nagyon erős negyedévre számít szektortársától az Erste is, rekordot döntő adózott eredménnyel. Mindezt többek között annak köszönhető, hogy a tavalyi bázissal szemben a kedvező gazdasági környezet miatt a most lezárt időszakban alacsonyabb céltartalékképzésre lehetett szükség. A nettó kamateredményt a stabilizálódó kamatmarzsok mellett a növekvő hiteldinamika is támogathatta – vélik az Erste szakértői. Előrejelzésük szerint a korrigált eredmény 122,2 milliárd forintot érhetett el a negyedévben. A felvásárlásokhoz és az integrációhoz kapcsolódó költségek merültek fel, így a tényleges eredmény 114 milliárd forint lehetett.