Új történelmi csúcsra emelkedett Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, a 49 746 pontos záróértékkel a június idusán elért 49 299 pontos rekordját adta át a múltnak az ezúttal 0,9 százalékkal erősödő magyar tőzsdeindex. A pesti részvénypiac forgalma 8,6 milliárd forint volt. Az európai piacok támogató környezetet biztosítottak a csúcsjavításhoz, hiszen a DAX például ugyancsak 0,9 százalékos, míg a milánói FTSE MIB 0,6 százalékos pluszban állt a nap végén.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője úgy véli, hogy a vezető részvények kibocsátóinak jó eredményei élénkítették a kereskedelmet. A Mol féléves beszámolója ugyan még várat magára, de a várakozások kedvezőek, ezért is erősödhettek a részvényei rendkívüli mértékben – tette hozzá Török Lajos. A BUX emelkedését a szakértő szerint a kedvező nemzetközi hangulat is segítette, és nem zárta ki azt sem, hogy a részvényindex még a nyáron átlépi az 50 ezer pontos lélektani határt.

Fotó: Shutterstock

A blue chipek közül ráadásul csupán a Mol és a Richter mozdította felfelé a tőzsdemutatót. Az olajtársaság részvényei 2,2 milliárdos forgalom mellett 2,8 százalékkal, 2490 forintig hajráztak, míg a Richter-papírok másfél százalékkal, 8705 forintig drágultak. A gyógyszerrészvényre 3,8 milliárd forint értékben kötöttek azonnali ügyleteket a befektetők. Az OTP részvények árfolyama 0,3 százalékkal, 16 500 forintig süllyedt. A bankrészvények forgalma messze elmaradt a Richterétől, és csupán egy hajszállal előzte meg a Molét. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal, 423 forintra gyengült. A kisebb kapitalizációjú cégek részvényei közül egyaránt 1,1 százalékkal nőtt a Masterplast és a Waberers kurzusa. Előbbi 4470 forinton, utóbbi 1810 forinton zárt. A forint izmosodott. Egy euróért este 354,3 forintot kellett adni.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3933,57 ponton zárt szerdán, ez 4,45 pontos, 0,11 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.