Pénz- és tőkepiac

Eltanácsolták a CIG részvényeseit a Hungarikum ajánlatától

A Concorde szerint nagyot nőhet a részvények belső értéke.

Bár a Hungarikum Biztosító Alkusz Kft. CIG-részvényekre tett kötelező vételi ajánlata a biztosító igazgatóságának megítélése szerint a  cég érdekében áll, a testület mégsem javasolja a részvényeseknek az ajánlat elfogadását – jelentette be a tőzsdei társaság kora délután.

Fotó: Kallus György / VG

A CIG Pannónia igazgatósága ugyanis egyetért az általa megbízott független szakértő, azaz a Concorde véleményével, és a papírok értékét magasabbra pozicionálja a jövőre nézve.

A Concorde tudniillik egyebek mellett a friss, 2021-23 közötti időszakra meghirdetett stratégia célkitűzéseit és termékfejlesztési irányvonalait is figyelembe véve, a biztosító részvényeinek belső értékét 340 forintban határozta meg.

Az új stratégia a következő három évben összesen mintegy 38 milliárd forint plusz bruttó díjbevétellel számol, amelyet az elemző ugyan ambiciózusnak tart, ám nem tartja teljességgel elérhetetlennek, bár számos kockázatot lát, leginkább a majdani életbiztosítási termékek piaci fogadtatását övező bizonytalanság, a többlet díjbevételhez társított költségtartalom megcélzott szintjét, illetve a banki értékesítést érintő végrehajtási kockázatok miatt.

A Concorde szerint azonban a CIG-nek középtávon az új stratégiai tervhez rendelkezésre állnak a megfelelő források és megvan a lehetősége arra, hogy 5 százalék feletti részesedést szerezzen a hazai biztosítási piacon, miközben a saját és leányvállalatának, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt-nek (EMABIT) a tőkehelyzete is szilárd maradhat. Ebben az esetben pedig, ha kézzelfogható jelei mutatkoznak, hogy képes teljesíteni célkitűzéseit, a részvények belső értéke elérheti a 446 forintot, amely 36 százalékkal magasabb az ajánlati árnál.

CIG Pannónia Concorde Értékpapír biztosítás
Kapcsolódó cikkek