Lendületes emelkedéssel kezdte a német részvénypiac a hetet, miután a szociáldemokraták (SPD) győzelme ellenére a tőle balra álló Die Linke (Baloldal) gyenge szereplése miatt a befektetői körökben leginkább rettegett, a zöldek bevonásával létrehozható hárompárti koalíció nem rendelkezne parlamenti többséggel.

Fotó: Shutterstock

Pénzpiaci szempontból a legnagyobb kockázat ezzel kilőve. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy nem várható egyértelmű szakítás a jelenlegi kormány politikájával

– mondta Thomas Gitzel, a VP Bank vezető közgazdásza a Der Aktionär tőzsdei lapnak.

A valószínűsíthető Jamaika-koalíció (CDU-CSU, zöldek, szabad demokraták /FDP/) vagy közlekedésilámpa-koalícó (SPD, zöldek, FDP) létrejötte esetén a német vállalatok működésének keretfeltételei befektetői szempontból nem változnának meg drámaian

– hangsúlyozta Christian von Engelbrechten, a Fidelity Germany Fund alapkezelő menedzsere is.

Engelbrechten szerint a közlekedésilámpa-koalíció valamivel lazább költségvetési politikát fogadhat el, ami szerinte pozitív hatással járhat. Úgy látja, az ebben a kormánykoalícióban résztvevő pártok által szorgalmazott magasabb minimálbér is elviselhető lenne a német cégek számára.

A Jamaika-koalíció viszont nagyobb hangsúlyt fektetne a kiadási fegyelemre és az államadósság csökkentésére. Ebben a felállásban ugyanakkor – véli a szakértő – a kevesebb szabályozás és az adópolitika válthatna ki pozitív hatást.

A zöldek valószínű kormányra kerülése nyomán az átlagnál jobban szerepeltek a megújuló energiaforrásokat hasznosító társaságok részvényei. A Siemens Energy jó 2 százalékkal, a Nordex 1,3 százalékkal emelkedett.

A legerősebb papír délelőtt a Vonovia volt, több mint 4 százalékos erősödéssel. Ennek oka az lehet, hogy a Bundestagba éppen, hogy bekerült Linke egyebek között az ingatlancégek kisajátítását is zászlajára tűzte, ami most már kevésbé tűnik valós fenyegetésnek, mégpedig annak ellenére sem, hogy a választással egy füst alatt megtartott berlini helyi népszavazáson 56,4 százalék támogatta a kisajátítási javaslatot és a résztvevők száma is elérte a küszöböt.

A DAX sereghajtója a Zalando volt, aminek viszont semmi köze a választások eredményéhez. A háttérben az áll, hogy a Bank of America vételről semlegesre minősítette le a részvényt, és ezzel egyidejűleg 140 euróról 110 euróra csökkentette a papírok célárát.