A SpaceX szeptember 15-én elindult Inspiration4 nevű missziója mérföldkő volt az űrutazás történelmében, hiszen ez volt az első teljesen civil űrhajósokat szállító járat. Az űr privatizációjának elindulásával egyre nagyobb figyelem övezi az űrutazásban és az űriparban rejlő gazdasági lehetőségeket. Ahogy azt az Inspiration4 is megmutatta, 

a jelenlegi technológia egyre alkalmasabbá válik az eddig ismeretlen területek felfedezéséhez, és hogy a világűr nem csupán a NASA, illetve a hozzá hasonló kormányzati szervezetek, hanem elvileg mindenki számára valóban elérhető lehet. 

Az űrverseny 2.0 már nem nemzetek versengéséről szól, hanem olyan magánvállalatok között zajlik, mint a SpaceX, vagy a Blue Origin. És a pénzről is, hiszen a Morgan Stanley 2040-ben az űripar által generált bevételt több mint ezer milliárd dollárra teszi.  

Fotó: CrowdSpark

Egyre több űripari cég jelenik meg a tőzsdéken, azonban ezek közül rengeteg még tevékenységének korai szakaszában jár, és a rakétatechnológia fejlesztésén dolgozik. 

E cégek mindaddig veszteségesek maradnak, míg a gördülékeny működésükhöz szükséges engedélyek, illetve technológia a rendelkezésünkre nem áll. Ilyen társaság például az Astra vagy a Rocket Lab.

Az ágazat szereplőibe történő egyedi befektetéseknél azonban biztonságosabb megoldást kínálhat például a Procure Space ETF (UFO) az űriparban rejlő lehetőségek kiaknázására. Az alap az S-Network Space Index teljesítményét követi. A befektetési célkitűzés alapján olyan cégek részvényei kerülhetnek az ETF-be, melyek bevételüknek, vagy nyereségüknek legalább a felét az űrrel kapcsolatos tevékenységekből szerzik. Jelenleg 37 cég papírja van az alapban.

Az UFO ETF egy éves időtávban az S&P 500 index feletti teljesítményt tudott elérni, illetve az ARK Invest pár hónapja tőzsdére került aktívan kezelt űrkutatási alapját is felülteljesítette a bekerülése óta eltelt időben. Az űriparazonban komoly kockázatokat is rejt, hiszen technológiailag kihívást okozó és drága terület, rengeteg veszteséges céggel. Egy rossz kimenetelű kilövési teszt vagy egy új szabályozás is akár komoly esést okozhat az ilyen részvények árfolyamában, ami az alapra is kihathat. Az említett kockázatok ellenére hosszú távon érdemes lehet a szektor és a kapcsolódó befektetési lehetőségek követése.