Indexemelkedésre lehet számítani kedden az európai tőzsdéken az előző napi nagy gyengülés korrekciójaként, ami többhavi mélypontra küldte vissza a főbb indexeket. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,3–0,6 százalékos emelkedése várható a kereskedés kezdetén.

Fotó: Shutterstock

Hétfőn nagy veszteséggel zártak az európai tőzsdék a globális gazdasági növekedéssel és az inflációs nyomás alakulásával szemben felmerült aggodalmak miatt. Az FTSE EuroFirst 300 európai index 1,70 százalékkal csökkent, a Stoxx Europe 600 index 1,67 százalékkal végzett alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,11 százalékkal esett. 

  • Londonban 0,86 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, július 20-a óta a legalacsonyabbra.
  • Frankfurtban a DAX 2,31 százalékos eséssel végzett, négyhavi mélyponton.
  • A CAC-40 Párizsban 1,74 százalékkal, kéthavi mélypontra csökkent.
  • Szintén kéthavi mélyponton végzett a milánói tőzsdeindex, 2,57 százalékos eséssel.
  • A madridi index 1,20 százalékos csökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést.

Nagy eséssel fejezték be a hétfői tőzsdenapot az amerikai indexek is. A DJIA július közepi, az S&P- és NASDAQ-indexek májusi mélypontra estek vissza. A keddi globális tőzsdenapot a távol-keleti piacok vegyes indexekkel indították el kedden. Tokióban és Hongkongban csökkentek az árfolyamok, a kínai börzéken és Szöulban pedig emelkedtek.

Az olaj ára három kereskedési napja az első alkalommal emelkedett. A legfrissebb felmérések szerint a Mexikói-öbölben az olajkutak termelési kapacitásának egy része még hónapokig nem fog visszatérni a piacra a hurrikán által okozott károk miatt. 

A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdete előtt bő egy órával hordónként 74,50 dolláron, 0,78 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,91 százalékkal emelkedett, 70,93 dollárra. 

Az arany spotára 0,12 százalékkal csökkent, unciánként 1761,75 dollárra, az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben, 1,1732 dolláron.