A nyár végén is kockázatvállaló üzemmódban maradtak az európai befektetők, akik újabb, bő 73 milliárd eurónyi megtakarítást kötöttek le az alapkezelőknél.

Augusztusban részvénykitettségüket növelték leginkább, az ilyen alapokból a júliusi mennyiségnél közel ötödével többet, 22,3 milliárd eurónyit betárazva

a Refinitiv Lipper pénzügyi adatszolgáltató legfrissebb kimutatása szerint. A kötvényalapok iránti érdeklődés némileg mérséklődött ugyan, a második legtöbb pénz – mintegy 20 milliárd euró – azonban így is ebbe az eszköztípusba érkezett.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

A rizikósabb termékek töretlen népszerűségét a részvények mellett a vegyes alapok iránti kiemelkedő kereslet is bizonyítja. Utóbbiból csaknem 16 milliárd eurónyit értékesítettek a promóterek, öt százalékkal felülmúlva a júliusi volument. Az alacsony kockázatú pénzpiaci alapok értékesítési mutatói az optimista piaci környezetben ezzel párhuzamosan jelentősen visszaestek. Az európai alapkezelői 10 százalékát kitevő eszközkategóriába ezúttal csak 13,8 milliárd eurónyi friss tőke érkezett, ami alig harmada az előző havi mennyiségnek.

Havi alapon felére, 1,7 milliárd euróra csökkent az alternatív alapok pénzbeáramlása, az európai szinten is szűkös méretű árupiaci alapokból pedig a júliusihoz hasonlóan ezúttal is 400 milliós tételre mutatkozott igény. Egyedül az ingatlanalapok könyvelhettek el kisebb mértékű forráskivonást, a befektetők az előző havi 100 millió euró után újabb 300 milliós tételt váltottak vissza.

A legkeresettebb befektetési termék 11,3 milliárd eurós értékesítéssel a globális részvényalap volt, a képzeletbeli dobogó alsóbb fokaira pedig az euróban, illetve a dollárban jegyzett pénzpiaci alapok fértek fel. Előbbibe 8,1, utóbbiba 7,7 milliárd eurót fektettek a hónap során. A brit kitettséget eszközöktől látványosan elfordultak a befektetők, a fontban jegyzett pénzpiaci termékekből 2,5 milliárd, a brit részvény- és ingatlanalapokból pedig két, illetve egy milliárd eurót váltottak vissza.

Az erős augusztusi értékesítéssel együtt idén nyolc hónap alatt már 475 milliárd dollár érkezett a befektetési alapokba, bő másfélszer annyi, mint a pandémiát megelőző 2019-es év egészében.

Amennyiben a vásárlási kedv az év végéig sem csökken drasztikusan, könnyen túlszárnyalható a tavalyi, 574 milliárdos volumen is, ezzel pedig az utóbbi évek legjobb évét zárhatja a szektor. Az eddigi rekordot 2017 tartja, amikor 757 milliárd euró friss megtakarítást söpörtek be a kontinens alapkezelői.

A beáramló tőke egyre nagyobb arányban passzív, indexkövető alapokban talál helyet magának, a Morningstar adatai szerint az amerikai részvényekbe fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) 7300 milliárd dolláros összvagyona július végén már 700 milliárd dollárral felülmúlta az aktívan kezelt társaik vagyonát. Ez a trend pedig hozzájárulhatott a fundamentumoktól elszakadt, irreálisan magas részvényárfolyamok kialakulásában – vélik a StoneX stratégái. A New York-i brókercég szerint egy huzamosabb ideig tartó medvepiac akkor tudna bekövetkezni, ha ezen ETF-ek népszerűsége visszaesne.