Ilyenkor érdemes a vállalati kötvénypiacon alacsony durációjú kötvények felé nyitni, különösen ha az szemmel látható hozammal is kecsegtet. 

Az Energo-Pro egy prágai székhelyű energiaszolgáltató, amely jelentős portfólióval rendelkezik a Kaukázusban és a Balkánon egyaránt. Legfőbb piacai Grúzia, Bulgária és Törökország, de terjeszkedési stratégiájában szerepel a dél-amerikai, valamint az ázsiai piac felé nyitás is. A vállalat aktív a vízerőmű piacon, az üzemeltetés, valamint a telepítés területén egyaránt. Az Energo-Pro az utóbbi időben egyre inkább nyit az áramkereskedelmi piac felé is.

Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Jelenleg 857 mW a teljes kapacitásuk, melyből 747 mW-t vízerőművek, a maradék 110 mW-t pedig földgáz erőművek adják. A globális energiaárak emelkedése kifejezetten jót tett a cég eredményességének, és prognózisunk alapján ezek az árak tartósan velünk maradhatnak.

Az Energo-Pro 2021 első félévében az árbevételét több mint tíz százalékkal növelte az előző év azonos időszakához képest, valamint jelentős, 57 millió eurót meghaladó profitról számolt be, így az egyik legfontosabb adósságmutató, az EV/EBITDA a 3-as érték alá került 2021-ben.

A számok fényében kijelenthetjük, hogy az eladósodottságuk kifejezetten alacsony a hasonló szektorban tevékenykedő vállalatokhoz képest. 

A cégnek jelenleg két aktív euró alapú kötvényével lehet kereskedni, 2022-es, valamint 2024-es lejáratokkal, egyaránt 4 százalék körüli hozammal.

A kötvények B+ besorolással lettek kibocsátva. Mindkét tartalmaz visszahívási opciót, amelyek a jelenlegi árfolyam fölött vannak. A vállalat a kötvénykibocsátásokból befolyó összeget növekedésre, a portfóliója bővítésére fordította.

Fotó: VG

Véleményem szerint érdemes Energo-Pro kötvényeket tartani a portfólióban, mert a közeli lejáratok miatt ezek a papírok kevésbé érzékenyek a hozamemelkedésre, a 4 százalék körüli prémium euró alapon is kecsegtető. Egy kiegyensúlyozott kötvényportfólió kiváló eleme, de akár a részvénykitettség leépítése után a helyet kereső szabad eurókra is megoldást kínálhat.