A piros sávba csúszott az amerikai részvényalapok hozama a harmadik negyedévben, hat egymást követő, nyereséggel záruló negyedév óta először. A részvénykitettséget befektetési eszközök átlagosan 1,52 százalékos veszteséget könyveltek el a Refinitiv Lipper adatszolgáltató friss statisztikája szerint.

A befektetőknek mostanában bőven volt okuk aggodalomra, idegeiket az újra emelkedő pandémiás megbetegedések száma és az inflációs aggodalmak mellett a kínai ingatlanfejlesztő óriás Evergrande bedőlése is borzolhatta. 

A kockázatosabb eszközöktől főleg szeptemberben igyekeztek megszabadulni, a múlt havi, átlagosan 3,57 százalékos hozameső 2020 márciusa óta az amerikai részvényalapok leggyengébb teljesítménye, és közel egy év óta az első negatív hozamú hónap.

Fotó: Shutterstock

Az adatszolgáltató saját besorolásán alapuló hét nagy kategóriája közül egyedül az árupiaci részvényalapok tudtak pozitív, átlagosan 4,77 százalékos hozamot felmutatni, megelőzve a 0,02, illetve 0,77 százalékos ereszkedést mutató alternatív és vegyes részvényalapokat. A teljes részvénypiaci univerzum legjobban teljesítő kategóriája is az árupiaci szegmensből került ki, az energiahordozókba fektető alapok ugyanis 12,6 százalékos átlaghozamot hoztak, az olajár ralijától is fűtve.

A legnagyobb visszaesést a hét makrokategória közül a külföldi részvénypiacokba fektető alapok szenvedték el, átlagosan csaknem 3 százalékos árfolyamveszteségük volt. 

Az egyes régiós alapok teljesítménye között azonban ég és föld a különbség. A szabályozói szigorítások és az ingatlanpiaci lufi kidurranása miatt a kínai részvényalapokkal átlagosan több mit 13 százalékot bukhattak a befektetők, miközben az indiai részvényportfóliók majdnem 11 százalékkal felértékelődtek az utóbbi három hónapban.

Az Egyesült Államokban bejegyzett hagyományos befektetési alapokba – az ETF-ek nélkül – július és szeptember között 46,3 milliárd dollár friss tőke érkezett. A részvényalapokból 35,4 milliárd dollárnyit váltottak vissza, ezen belül leginkább az amerikai részvénykitettségüket építették le – 61,2 milliárd dollárral –, a külföldi részvényekbe fektető alapokat ugyanakkor 25,8 milliárdos tételben vásárolták. A kötvényalapok kifejezetten erős negyedéven vannak túl, 81,6 milliárd dolláros nettó értékesítéssel, miközben a pénzpiaci alapok elhanyagolható, mindössze 63 millió dolláros többlettel zártak.