Pénz- és tőkepiac

Éves csúcsára erősödött a svájci frank

Izgalmasan alakult a svájci frank kereskedése az elmúlt hetekben, az alapvetően menekülődevizának tekintett alpesi fizetőeszköz szép lassan új csúcsra emelkedett – a járványhírek és a gazdasági konjunktúra esetleges megtöréséről szóló elemzések megtették hatásukat.

Érdekesen alakult a svájci frank kereskedése az elmúlt hetekben, hiszen annak ellenére, hogy a nemzetközi (főleg részvény-) piacokon továbbra is jó hangulat uralkodik és egyelőre kevesebbet foglalkoznak az újabb járványhullámmal, illetve a Kínából érkező negatív hírekkel, az alapvetően menekülődevizának tekintett alpesi fizetőeszköz szép lassan azért új csúcsra emelkedett. 

Még a nyár közepén történt, hogy a svájci jegybank elnöke, Thomas Jordan ismét erős utalásokat tett arra, hogy nem nézik jó szemmel a frank túlzott erősödését, és amennyiben szükséges, a megfelelő eszközök használatától sem riadnak vissza. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy az intervenciót is bevetné a jegybank, hogy megfékezze a deviza további izmosodását.

A komment hatására augusztustól szeptember végéig több mint két és fél százalékot gyengült a svájci frank az euróval szemben, vagyis visszapattant a devizapár a nyári mélypontról.

Ekkor azonban ismét érkezett egy fordulat és az ősz beköszöntével nemcsak a levelek kezdtek hullani, de az EUR/CHF árfolyama is.

Fotó: HANDOUT / AFP

Az újabb koronavírus-hullám erősödése, illetve a gazdasági fellendülést övező kérdőjelek, úgy tűnik, ismét a menekülőeszköz felé fordították a figyelmet.

Hasonló ívet írt le az arany árfolyama is, amely a szeptember végi 1720 dolláros értékéről újra 1800 fölé emelkedett a megnövekedett érdeklődés hatására.

Az alpesi deviza ráadásul nem állt meg a korábbi csúcsoknál, hanem 2020 júliusa óta nem látott szintre, egészen 1,0650-ig erősödött az euróval szemben. Mindez ismét felveti a kérdést, hogy vajon a jegybank gyengítő szándékai mennyire vehetők komolyan, és mikor léphet a tettek mezejére az augusztusban szívműtéten átesett és mára szerencsésen felgyógyult Thomas Jordan.

Technikailag vizsgálva az EUR/CHF árfolyamát, elmondható, hogy egyértelműen visszatért az árfolyam az ereszkedő csatornába, és ebből a szempontból a további árfolyamesésre bőven van tér, ugyanakkor 2020-ban az 1,0600-es szint többször is fontos szerepet játszott, így annak áttörése nem lesz egyszerű feladat. És ehhez jöhet még a jegybanki kommunikáció vagy akár konkrét intézkedések is.

Mindezekből adódóan az 1,0600 közelében érdemes lehet megvenni az eurót a svájci frankkal szemben.

STRATÉGIA svájci frank euró árfolyamcsúcs
Kapcsolódó cikkek