Most, hogy megkaptuk az első komolyabb és részletesebb indikációt az amerikai központi bank szerepét betöltő Fedtől – miszerint akár már novemberben elkezdhetik az eszközvásárlási program visszavágását, amellyel jövő év közepéig végezhetnek is –, lehet gondolkozni, vajon melyik szektor vagy épp milyen faktorkitettségű részvények lehetnek majd a befutók.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Érdemes megnézni, hogy az idén eddig hogyan alakult az egyes stílusfaktorok teljesítménye. Ez alapján elmondható, hogy az előző évben az élmezőnyben végző momentumfaktor az idén eddig csak sereghajtó – tehát azok a részvények, amelyeknek jó visszatekintő hozama volt, már nem tudták olyan mértékben fenntartani a lendületüket.

Ugyanez igaz az alacsony volatilitású részvényekre is, míg a jó értékeltségű és minőségű papírokból kialakított portfóliók tudták ez évben eddig a legjobb teljesítményt felmutatni.

Adja magát a kérdés, hogy ez miért lenne olyan meglepő, de elég csak azt megnézni a válaszért, hogy mi történt az előző évben. Akkor ugyanis a növekedési papírok nagymértékben felülteljesítették a jó értékeltségű társaikat, és ez a tendencia bizony több évre visszamenően igaz volt. Egyedül az előző év végén kezdett megfordulni ez a trend, és azóta is úgy fest, hogy kitart.

Mi a helyzet a szektorok frontján?

A jó momentum- és a növekedési papírok faktorkitettsége ugyanakkor nagyon jól ráillett az előző év slágerszektorára az USA-ban, amely a technológiai szektor volt. Az idén viszont ez csupán a középmezőnyhöz elegendő eddig, ugyanis az energiaszektor és a pénzügyi szektor is lekörözi.

Fotó: VG

Talán ezek nem is annyira meglepők, hiszen az idén robbanó energiaárak (olaj és gáz legfőképp) jó hatással voltak az ebbe a szektorba tartozó papírokra, míg a monetáris szigorodás árnya a pénzügyi szektornak tud leginkább kedvezni.

A fentiek alapján ez akár azt is jelentheti, hogy minden más változatlansága mellett a legérdekesebbek a jó értékeltségű pénzügyi szektorba eső részvények lehetnek. Aki viszont nagyobb izgalomra vágyik, az az energiaszektort veheti jobban szemügyre jó értékeltségű és minőségű vállalatok után kutatva, de készüljön fel az energiaárak magas volatilitására, amely nagy hatással lehet ezen részvények teljesítményére is.