Zöld forradalom és ESG elvek ide vagy oda, a globális olajkereslet nem szűnik meg egyik napról a másikra. Míg az amerikai és az európai olajóriások visszavonulásra kényszerülnek, az OPEC+ tagjai teljesen leuralhatják a kínálati piacot, így ezt a tendenciát meglovagolva nyugat helyett keletre érdemes összpontosítanunk.

Fotó: Shutterstock

Az optimista prognózisok szerint a globális olajkereslet az elkövetkező 15 évben is növekedhet. Ennek ellenére az Exxon 2025-re 25 százalékkal kevesebb olajat fog termelni, a Shellt a hágai bíróság a tervezettnél gyorsabb karbonemisszió csökkentésére kötelezi, míg a BP a tervek szerint 40 százalékkal fogja levágni az olaj- és gáztermelését 2030-ra.

A prognózisok szerint ugyanakkor 2050-ig a napi kínálat 55 millió hordóra csökkenhet, ami több mint a fele a jelenlegi napi felhasználásnak, így a fosszilis energiahordozónak nem mondunk búcsút egyhamar.

A Lukoil a legnagyobb magántulajdonban lévő olajtáraság Oroszországban, mely a teljes orosz tartalék 12 százalékával büszkélkedhet, mely 20 évig elegendő tartalékot képez. A cég ezenkívül több mint 5 ezer töltőállomást üzemeltet – nagyrészt Oroszországban –, és a vállalat adóssága kevesebb mint a piaci kapitalizáció 13 százaléka, melyet részben fedez a vállalat készpénzállománya. A társaság osztalékfizetése is kecsegtető lehet: a jelenleg hatályban lévő osztalékpolitika alapján a cég a szabad cash flow legalább 100 százalékát kifizeti, mely alapján 8 százalék körüli előremutató osztalékhozamot rejthet a Lukoil részvénye a befektetőinek. 

Fotó: VG

Értékeltség alapon a nyugati társaihoz képest abszolút olcsónak mondható a vállalat, de még az orosz társaihoz képest is némi diszkonttal forog a papír. Az előremutató P/E rátája a cégnek 7, míg az amerikai vállalatok átlaga 15,7-en, az orosz versenytársaké átlagosan 7,3-on forog. Ugyanakkor a diszkontért cserébe az orosz politikai kockázatot, valamint a rubel árfolyamának kockázatát futja a befektető. A technikai kép alapján 7 000 rubelnél látható beszálló, a szint letörése esetén 6 600 rubel szintén attraktív beszállói lehetőséget kínálhat. Profit realizáláson rövid távon a 7 800 rubeles szintnél érdemes elgondolkozni.