Felemásan alakult a Mol külső környezete szeptemberben. A Brent hordónkénti ára ugyan tovább emelkedett, a finomítói árrések azonban némileg elmaradtak az augusztusi szinttől.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Brent olajtípus drágulása folytatódott az ősz elején is, a nyersolaj hordónkénti jegyzése egy hónap alatt 70,8 dollárról egészen 74,6 dollárig emelkedett. A nyersanyagár raliját ugyanakkor nem követte a marzsok javulása. 

A magyar olajtársaság csoportszintű finomítói árrése szeptemberben az tíz centtel 5,9 dollárra mérséklődött hordónként, ám még ezzel is az augusztusi, közel másfél éves csúcs közelében maradt. Nagyobb mértékben csökkent a petrolkémiai marzs, melynek értéke tonnánként 639 euró volt múlt hónapban, 41 euróval elmaradva a korábbi adattól.

A harmadik negyedév piaci környezete mindent egybevetve így is meglehetősen kedvezően alakult a Mol számára. A hordónként realizált, átlagosan 73,5 dolláros olajár három éves csúcsnak számít, negyedéves alapon 7, az egy évvel korábbihoz képest pedig 70 százalékos drágulást jelent.

Az 5,4 dolláros csoportszintű downstream marzs egy dollárral múlja felül az előző háromhavi mutatót, ezzel nem csupán az egy évvel korábbi, egy dolláros mélypontot szárnyalja túl, hanem már a járvány előtti, 2019-es szintet idézi.

Az időszak leggyengébb pontja az év közepi rekordszintekről tovább ereszkedő vegyipari árrés volt, amely a második negyedéves csúcshoz képest 30 százalékkal, tonnánként 663 euróra esett vissza. A friss tényadat ezzel együtt is közel duplája a 2020-as és 2019-es értékeknek.

A Goldman Sachs friss szektorelemzése szerint a downstream árrések emelkedése a negyedik negyedévben kaphat igazán lendületet, melyből a leginkább a tisztán finomításra fókuszáló olajcégek profitálhatnak majd a legtöbbet.