Több mint 4 százalékkal 16,9 euróra zuhantak szerda reggel a Deutsche Telekom részvényei Frankfurtban, miután az osztrák APA hírügynökség értesülése szerint az amerikai Goldman Sachs befektetési bank egyik napról a másikra eladta 1,8 százalékos részesedését 1,54 milliárd euróért. A 91 millió darab részvényt a japán Softbank vette meg, a vételár pedig a piaci hírek szerint részvényenként 16,95 euró volt, ami messze elmarad a keddi 17,61 eurós záróártól.

Fotó: AFP

A hangulatot tovább rontotta, hogy közben a Bloomberg arról írt, hogy a Softbank 90 millió darab részvényt el is adott. Utóbbi hírt azonban a DT szóvivője cáfolta, szerinte ezt a cégek között 2024-ig hatáyos lock up szerződés sem engedi.

A Softbank egy hónappal ezelőtt a német állam után a DT második legnagyobb részvényesévé vált 225 millió darab megszerzésével.

Tim Höttges vezérigazgató akkor stratégiai partnerségről beszélt. A japánok hozzásegítették a Deutsche Telekomot, hogy 43,2 százalékról 48,4 százalékra növelje részesedését amerikai leányvállalatában, a T-Mobile US-ben, amelyben a németek többségi befolyásra törnek.

A megállapodás keretében a Softbank szeptemberben 225 millió Telekom-részvényt szerzett – akkor még - 20 eurós darabonkénti értéken, míg cserében a Deutsche Telekom 45 millió T-Mobile US részvényt kapott.

A japán cég vállalta, hogy 2024 végéig tartja a Telekom-részvényeket, de kikötötte, hogy finanszírozási vagy fedezeti ügyletek fedezeteként felhasználhatja őket. A Softbank a technológiai vállalatok egyik legjelentősebb befektetője világszerte.