Megegyezett a román állami többségű gázvállalat az amerikai Exxonnal a fekete-tengeri gázlelőhely a Neptun Deep 50 százalékának megvásárlásáról – jelentette be a román társaság a bukaresti honlapján.

Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP

A részesedésért 1,06 milliárd dollárt fizet a cég, ami felfelé legfeljebb 10 millió dollárral módosítható, míg korrekció esetén nem szabtak meg limitet a felek. A tranzakciót még jóvá kell hagynia a december 9-re összehívott közgyűlésnek is.

Az amerikai óriásvállalat februárban bocsátotta áruba a részesedését. Korábban a Romgaz vezetősége 20 százalékot akart megvásárolni, de a bukaresti hatóságok végül a teljes 50 százalékos csomag megszerzéséről döntöttek. A Neptun elnevezésű földgázmező kitermelési jogát 50-50 százalékban birtokolja az Exxon és az osztrák OMV.

Becslések szerint a mező 42-84 milliárd köbméter kitermelhető gázmennyiséget rejt.

A Romgaz 70 százaléka a román államé a fennmaradó rész a bukaresti tőzsdén forog. A társaság részvényeinek árfolyama több mint 30 százalékot emelkedett idén, a kapitalizációja meghaladja a 14,1 milliárd lejt (egy euró4,94 lej). A szerda délelőtti kereskedésben a részvények 1 százalékos mínuszban, 36,3 lejen forogtak.