Jórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden egy sor kedvező gyorsjelentésnek köszönhetően, és javította a hangulatot az amerikai-kínai feszültségek enyhülését övező optimizmus is.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,17 százalékos pluszban, 489,26 ponton zárt, ami újabb történelmi csúcs.

A múlt héten már a hatodik egymást követő héten zárt emelkedéssel, kedden pedig zsinórban az ötödik napon fejezte be rekordszinten a kereskedést az index. 

A luxustermékeket és márkás sportcikkeket gyártó francia Kering-csoport 4,4 százalékkal drágult, miután egyik márkája, a Gucci közölte, hogy idei bevételeit a koronavírus-járvány előtti szintre vagy még magasabbra várja. A HSBC, a legnagyobb európai bank vételre javította a Kering-részvények ajánlását.

A kedden közzétett második becslés szerint az euróövezet gazdasága 2,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előzőhöz képest, ami azt jelzi, hogy szinte teljesen talpra állt a gazdaság. A javuló gazdasági adatok és a bátorító vállalati beszámolók mellett az Európai Központi Bank is felfelé hajtja a részvényárfolyamokat a laza monetáris politikai fenntartását ígérő jelzéseivel.

Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP PHOTO

A frankfurti DAX-index 0,61 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,34 százalékos pluszban, míg a londoni FTSE-100 mutató 0,34 százalékos, a madridi IBEX-35 index 0,61 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,21 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,20 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,35 százalékkal emelkedett.