Minimális erősödéssel várja a mai, fundamentális szempontból sorsdöntő napot a forint, mely hétfőn visszakúszott az euróval szembeni 367-es szint alá. Sőt, kedden reggel már 366 alatt is járt az euró-forint jegyzés. A jegybank így is nehéz helyzetben van, feszülten várja a piac, hogy a régiós versenytársakhoz hasonlóan agresszív kamatemelés következik, vagy folytatja a jegybank az eddigi politikáját.

A Magyar Nemzeti Bank kedd délután 14 órakor jelenti be a kamatdöntést, majd 15 órakor jelenik meg a közlemény.

Fotó: Shutterstock

Az inflációs nyomás tovább erősödött, októberben éves bázison 6,5 százalékot mért a KSH, az alacsony bázis hatása egészen januárig jelen lesz, s az év hátralévő részében csak a benzinár hatósági korlátozása miatt várható némi mérséklődés. 

Időközben a régiós jegybankok nagy lépésekkel emelték a kamatszintet, a cseh döntéshozó testület november elején 125, a lengyel monetáris tanács 75 bázispontos monetáris szigorítást hajtott végre. Csehországgal szemben megszűnt a magyar kamatelőny, s Lengyelországgal szemben is csak 55 bázispontos.

Elemzők szerint a forint jelentős gyengülése lépéskényszerbe hozta a monetáris tanácsot, mert  az importált infláción keresztül további felfelé mutató inflációs kockázatot hordoz.

Az előzetes konszenzus mediánja szerint a korábban beharangozott 15 bázispontos emelés kevés lenne, az elemzők várakozása szerint 30 bázispontos szigorítást jelentenek be. Figyelmet érdemel azonban, hogy az elemzői várakozások komoly szórást mutatnak:  15-től a 90 bázispontig.

A forint piacán ma hektikus mozgás várható. Októberben, a legutóbbi kamatdöntés napján délelőtt még erősödött a magyar deviza, majd a várakozások szerinti 15 bázispontos kamatemelés után hathavi mélypontra gyengült.

A prognózisok szerinti a 30 bázispontos emelés most is kevés lehet a forintpiaci fordulathoz. Ám ha ehhez a korábbinál szigorúbb, kimondottan héja hangvételű üzenet társulna, akkor erősödhet a forint.

A rövid távú forinterősödésnek jelentős tere van az euró-forint grafikonján, hiszen a legközelebbi technikai támasz, a 364,27-nál húzódó 100 százalékos Fibonacci-szint. Míg a gyenge oldalra tekintve, a 367-es támasz/ellenállás felett 368,84-nál látszik egy erős Fibo-szint, de onnan már vészes közelségben a 369,59-os történelmi euró-forint csúcs.