A koronavírus elleni vakcinát gyártó német BioNTech mintegy 3,2 milliárd eurós nettó nyereséget ért el a harmadik negyedévben – derült ki a német biotechnológiai társaság kora délután közzétett gyorsjelentéséből. Ezzel az első kilenc hónap adózott profitja 7,1 milliárd euróra nőtt.

Fotó: NurPhoto via AFP

A negyedéves forgalom a tavalyi év azonos időszakában elért 67,5 millió euróról 6,1 milliárd euróra emelkedett, míg az elemzői konszenzus mindössze 5,1 milliárd eurót jelzett előre.

A teljes évre vonatkozóan partneréhez, a Pfizerhez hasonlóan a BioNTech is javított éves várakozásán. Most már 16-17 milliárd eurós forgalmat vár a vakcinaeladásokból az eddigi 15,9 milliárd eurós prognózissal szemben. A becslés 2,5 milliárd vakcinadózis előállításával számol, amely 300 millió adaggal haladja meg a korábban közölt vállalást. A BioNTech gyártási kapacitása 2022-től évi 4 milliárd vakcina értékesítését teszi majd lehetővé.

A Pfizer a múlt héten az idei évre a Covid-vakcina eladásából 36 milliárd dolláros bevételi várakozást publikált, jövőre pedig 29 milliárd dollárt vár.

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója a vállalat rákgyógyászati tevékenységére is kitérve, elmondta, hogy a cégnek 4, daganatos betegségek ellen fejlesztett hatóanyagát tesztelik jelenleg II. fázisú klinikai vizsgálatokban, közülük az egyiket a vastagbélrák kezelésére kívánják alkalmazni.

A mainzi társaság Nasdaqra bevezetett részvényei az amerikai tőzsdék nyitása előtti elektronikus kereskedésben a hírekre 6 százalékkal, 257 dollárra drágultak.