Matolcsy György szerint a járvány sikeres magyarországi kezelése a korábbi évtized eredményeire, a határozott kormányzati intézkedésekre és az MNB pénzügyi forrásainak célzott mozgósítására épült. A jegybankelnök a magyarnemzet.hu-n írt erről.

Kifejtette, egy nemzeti jegybank képes az adott válság sajátosságait célzott eszközökkel kezelni, amire egy általános eszközöket használó központi bank, így az Európai Központi Bank, nem képes.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTi / MTI

Felsorolta a jegybank legfontosabb lépéseit a 2013-2021 közötti időszakból, köztük 

  • az MNB nyereségessé tételét 2013-ban,
  • a hitelkiszáradás felszámolását,
  • az alacsony kamatkörnyezet kialakítását,
  • a banki források pénzpiacra terelését.

Megemlítette azt is, hogy a jegybank lépéseivel nagyságrendileg javította a költségvetés helyzetét, jó időzítéssel forintra váltotta a svájcifrank-hiteleket és finanszírozta a hitelalapú válságkezelést.

Matolcsy György rámutatott: idén és tavaly a jegybank mintegy 11 ezermilliárd forinttal járult hozzá a magyar válságkezeléshez. A GDP-arányos jegybankmérleg 26 százalékról 49 százalékra nőtt, de volt mozgástér, mert az a korábbi hét évben 40 százalékról csökkent majdnem a felére.

Az elmúlt két évben a nemzeti jegybank lépéseinek többsége olyan célzott válságkezelési intézkedés volt, amelyeket a kormány egyedül nem lett volna képes meghozni – húzta alá.

Kiemelte a hitelmoratórium kidolgozását, az NHP Hajrá hitelprogramot, a nagyvállalati hitelek fedezetként történő befogadását, a felügyeleti lépéseket, továbbá a Növekedési kötvényprogramot.

A független, de a kormányzattal és a bankrendszerrel stratégiai szövetségben működő magyar nemzeti jegybank a 2013-2019 között konjunktúrában, majd a 2020-2021 közötti válságkezelésben megmutatta, hogy „mit ér, ha egy jegybank független és önálló, de nemzeti szívvel és aggyal hozza meg döntéseit” – összegezte a jegybankelnök.