Pénz- és tőkepiac

Az 5G fejlődése átlag feletti profitot hozhat

Az 5G-s hálózatok előretörésének köszönhetően a mobil adatforgalom forradalmi megugrás előtt áll, pedig az igazi áttörés a virtuális és kiterjesztett valóság megteremtésével még várat. magára.

November végén tette közzé az Ericsson a már tíz éve rendszeresen megjelenő Mobilitási Riportját, amelyben nem csak a múlt trendjeiről találunk érdekes statisztikákat, hanem a svéd telekommunikációs vállalat jövőbeli elképzeléseit is megismerhetjük. Az elemzésből kiderül, hogy napjainkban az okostelefon előfizetők száma meghaladja a 6,3 milliárdot.

Náluk nagyobb dinamikával nőtt a mobil adatforgalom, amely 2021 harmadik negyedévében már meghaladta a 2016 év végéig keletkezett összes mennyiséget, a mobilhálózatokon pedig háromszázszor nagyobb adatforgalom generálódik, mint 10 évvel ezelőtt. Az egy okostelefonra jutó adatforgalomban is ugrásszerű növekedés volt tapasztalható, hiszen napjainkban 11,4 gigabájt a havi átlagos mennyiség, amely közel tízszerese a 2016-ban mért 1,9 GB adatnak és jelentős mértékben meghaladja az öt évvel ezelőtt kiadott 2021-re szóló 8,5 GB-os előrejelzést.

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt másfél évben a dinamikus növekedés folytatódásának az 5G elterjedése teremtett alapot: közel 660 millió előfizető már a legmodernebb mobilkommunikációs hálózatot tudja használni, így nem meglepő, hogy a teljes adatforgalom 23 százaléka ezen a csatornán keletkezik. Az Ericsson azt várja, hogy 2027-re az 5G előfizetői szám meg fogja haladni a 4,4 milliárdot, ami az összes előfizetés nagyjából felének felelne meg.

Az okostelefonok 5G infrastruktúrája mellett az FWA (Fixed Wireless Access) kapcsolatok tekintetében is robbanásszerű növekedés várható hasonló időtávon, hiszen a jelenlegi 88 milliós érték háromszorosára számít a svéd vállalat 2027 végére.

Napjainkban rengeteg példát látunk az 5G felhasználására ipari, vállalati és lakossági oldalon is. Az igazi áttörés még várat magára, ebben a Huawei Technologies elnöke Ken Hu szerint három fő terület játszhat kiemelkedő szerepet: a virtuális és kiterjesztett valóság, az üzleti alkalmazások és a zöld fejlesztések.

Fotó: VG

Idén az 5G infrastruktúra fejlesztésében, kiépítésében és üzemeltetésében szerepet játszó vállalatokba fektető FIVG ETF 22,5 százalékot emelkedett. Bízva abban, hogy az Ericsson a következő tíz évet is megfelelően jelzi előre, a FIVG ETF felülteljesítésére lehet számítani az előttünk álló évtizedben az S&P500 vállalataihoz képest.

STRATÉGIA 5G Ericsson okostelefon
Kapcsolódó cikkek