Enyhén optimista hangulatban kereskedtek tegnap az európai börzéken, a vezető nyugati indexek fél százalék körüli plusszal nyugtázták a napot. A magyar tőzsdén viszont erőteljes eladási hullámot váltott ki a kormány legújabb, hitelpiaci folyamatokat átíró rendelkezése.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jelzáloghitelek fél évre történő befagyasztásáról szóló délutáni bejelentésre beszakadt az OTP árfolyama, mélybe rántva a BUX-ot is. A bankpapír 7,6 százalékos szabadesést követően 15 600 forinton zárta a napot, a részvénypiac kiemelkedő, 24 milliárd forintos forgalmának közel 90 százalékát az OTP adta.

A BUX 2,9 százalékkal közel öthavi mélypontra zuhant, és augusztus 10-e után először zárt 50 ezer pont alatt.

A nagypapírok közül a vesztes oldalon végzett a Richter is, amely egy százalékos ereszkedve 8605 forinton búcsúzott a parkettől. A Mol és a Magyar Telekom ezzel szemben egyaránt 1,2 százalékkal tudott erősödni. Az olajtársaság papírjait 2470, a távközlési cég részvényeit pedig 412 forinton jegyezték a nap végén.

Az indextagok közül a nap közben árfolyamcsúcsot döntő, végül 2,3 százalékos emelkedéssel 1975 forinton záró Alteo szerepelt a legjobban.

A devizapiacon kisebb negatív hatást váltott ki a kamatstop, a forint az euróval szemben 0,3 százalékkal gyengült. Az európai fizetőeszközt 368,4 forinton jegyezték a tőzsdezáráskor.