Az ősz derekán is folytatódott a lakosság értékpapírvagyonának bővülése, ami a jegybank friss adatai szerint 162 milliárd forinttal új csúcsot jelentő 15 538 milliárd forintra nőtt a hónap végére. 

A mintegy egy százalékos emelkedéshez a friss – 76 milliárdos – megtakarításnál nagyobb szerepet játszottak a kedvezően alakuló piaci hozamok.

Októberben is az állampapír bizonyult a legnépszerűbb befektetési terméknek a lakosság körében. Fotó: Kallus György/VG

A meglóduló, éves alapon 6,5 százalékos pénzromlásra fittyet hányva ezúttal is állampapírba fektették a legtöbb pénzt a háztartások, összesen bő 51 milliárd forinttal növelve kötvénykitettségüket. Kedvenc befektetéseik azonban csupán 1,7 milliárd forintot hozott számukra. Az államadósság finanszírozásához így is minden korábbinál nagyobb mértékben, 9811 milliárd forinttal járultak hozzá, teljes értékpapírvagyonuk közel kétharmadát államkötvényekben kamatoztatva.

Továbbra is főként a hosszú lejáratú, forintos kötvényeket vásárolja a lakosság, melyből októberben 45 milliárdos tételt táraztak be, az egy évnél rövidebb lejáratú papírjaikból viszont 8 milliárd forintért adtak túl. A forintgyengüléssel szemben láthatóan egyre többen keresnek menedéket, amit jelez, hogy a devizakötvények értékesítése kétéves csúcsra, 14 milliárd forint fölé ugrott októberben.

A tőzsdézéssel változatlanul hadilábon álló kisbefektetők újabb 10 milliárd forintot adtak el magyar részvényeikből, pedig értékpapírjaik közül ezek szállították a legtöbb, csaknem 63 milliárd forint hozamot. 

Az újabb történelmi csúcsra hágó BUX index nagypapírjai közül az OTP, a Richter és a Mol egyaránt közel 3 százalékot emelkedett, a lakossági részvényállomány mindezek nyomán először lépte át az ezermilliárd forintot.

A hónap nagy nyertesei az alapkezelők, akiknél közel 35 milliárd forintot fektettek be a háztartások, amihez a portfóliókezelők tevékenysége 20 milliárd forintot tett hozzá. A befektetési szakemberekbe vetett bizalom töretlen, idén már 434 milliárd forint lakossági tőkét csatornáztak be a befektetési alapok.