Közzétette idei első félévéről szóló üzleti jelentését a Kartonpack.

A többségében állami tulajdonban lévő, csomagolóanyagokat gyártó társaság árbevétele bő ötödével 1,16 milliárd forintra csökkent, ami mögött a meghatározó ügyfélkörnek számító egészségipari megrendelések visszaesése áll.

A gyógyszergyártók a tavalyi pandémiás helyzetben a megszokottnál jelentősen betáraztak a Kartonpack által is gyártott faltkarton dobozokból, raktárkészleteik telítődésével azonban idei év első felében jócskán visszaesett a kereslet a gyógyszerdobozok iránt. A mennyiségi csökkenést az áremelkedés és a forint euróval szembeni csökkenése pedig csak részben tudta kompenzálni.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A forgalom csökkenésével megegyező mértékben, 20,7 százalékkal mérséklődtek a vállalat anyagi jellegű ráfordításai is, míg a személyi kiadásaiból hét százalékkal faragott le.

A működési eredmény a tavalyi nullszaldó után azonban így is 69 milliós veszteséget mutat, az adózott veszteség pedig 30 millió forinttal 77 millió forintra nőtt.

A társaság papírjaival azóta nem folyik kereskedés, hogy a Magyar Nemzeti Bank – felügyeleti hatáskörében – azt tavaly májusban felfüggesztette, mivel a kibocsátó nem tette közzé határidőre a 2019-es pénzügyi évről készített éves jelentését.