Továbbra is töretlen a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) iránti bizalom Európában, a költséghatékony és diverzifikált befektetési lehetőséget kínáló eszközökből novemberben újabb 13,5 milliárd eurónyit vásároltak a befektetők. A változékony piaci környezetben a hozamok ezúttal mindössze 200 millió euróval gyarapították az összvagyont, amely a hónap során egy százalékkal 1290 milliárd euróra nőtt a Refinitiv Lipper adatszolgáltató friss statisztikái szerint.

Fotó: Shutterstock

A novemberivel együtt immár 20 hónapja – azaz a pandémia okozta tavaly kora tavaszi piaci sokk óta – folyamatosan áramlik ide a tőke, idén pedig már bő 151 milliárd eurónál jár az értékesítési mérleg, messze lekörözve a 2019-es vásárlási rekordot.

A legtöbb friss pénzt az ősz végén is a ETF-ekbe fektették, melyek 8,5 milliárd eurós beáramlást regisztráltak. A második legfelkapottabb kategóriának a kötvényeszközök bizonyultak 4,8 milliárdos forgalommal. A többi kategóriába lényegesen szerényebb volt a pénzbeáramlás – az alternatív ETF-eket 200, a vegyes termékcsoport pedig 100 millió eurós tételben vásárolták –, míg a pénzpiaci valamint az árupiaci ETF-eknél minimális, 80, illetve 40 milliós kiáramlás volt tapasztalható. 

A hónap legkeresettebb termékei a globális részvénykitettséget ETF-ek voltak 3,4 milliárd eurós értékesítéssel, nem sokkal megelőzve a 3,2 milliárdot gyűjtő amerikai részvényalapokat. A vásárlási toplista harmadik helyére a feltörekvő piaci részvény ETF-ek bérelték ki 900 milliós tőkebeáramlással.

Az európai piaci torta legnagyobb, közel 73 százalékos szeletét a részvény ETF-ek adják 935 milliárd eurós eszközértékkel, míg a kötvényes portfóliók a teljes állomány közel negyedét teszik ki. A két legnépszerűbb kategória mellett egyedül az árupiaci ETF-ek bírnak jelentősebb – 2,3 százalékos – piaci aránnyal, míg a vegyes, pénzpiaci és alternatív termékek súlya együttvéve sem éri el az egy százalékot. 

Hasonlóan koncentrált az európai ETF-eket forgalmazó és azokat kezelő befektetési szolgáltatók versenye is. Változatlanul a világ legnagyobb alapkezelőjének számító BlackRock szárnya alá tartozó iShares rendelkezik a legnagyobb, 45 százalékos – 586 milliárd eurós – részesedéssel, míg a két legnagyobb európai promóter – az Xtrackers és a Lyxor ETF – 141, illetve 98 milliárdos ETF-vagyont kezel.

Az eszközosztály nemcsak kontinensünkön, hanem világszerte rendkívül népszerű idén. A Morningstar adatai szerint november végén átlépte az ezermilliárd dollárt az ETF-ekbe áramló pénzmennyiség, ami amellett, hogy bőven túlszárnyalta az ugyancsak kiemelkedő, 736 milliárd dolláros tavalyi értékesítési adatot, új mérföldkőnek is számít a termékkategória történetében. 

Ilyen mértékű tőkebeáramlást korábban ugyanis még egyetlen évben sem regisztrált a szektor, 2021-ben ráadásul 11 hónap elegendő volt a csúcsdöntéshez. Ebben a kitartó tőzsderali és a magas hozamú alternatívák hiánya mellett szerepet játszott, hogy 2021-ben minden korábbinál több, 380 új ETF-et indítottak el az alapkezelők. A decemberre mindezeknek köszönhetően 9,5 ezermilliárd dolláros eszközértékkel fordult rá a globális ETF-piac, amely szűk három év alatt megduplázta összvagyonát.