Óriási változásokat tervez a cég tulajdonosi struktúrájában még az év végéig a tőzsdeújonc Eprolius menedzsmentje – derül ki a BÉT honlapjára feltöltött prezentációból. A jelenleg 98 százalékban az Eprolius Zrt. érdekeltségét képező, Standard kategóriában jegyzett ingatlancég azért vette tervbe a 25 százalékos közkézhányad kialakítását még a szilveszteri trombiták felharsanása előtt, mert mielőbb teljesíteni kívánja a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakulás eddig meg nem valósított utolsó feltételét is.

Nemrég lépett parkettre a cég. Fotó: BÉT

A főként a vidéki áruházépületek bérbeadásával foglalkozó, ám a fővárosban is aktív – Gyömrői út, Illatos út – társaság az adózási kedvezményeknek köszönhetően ugyanis SZIT-ként maximalizálhatja igazán a növekedés érdekében a tőzsdére lépés előnyeit.

Apropó növekedés,

tavaly a megelőző évhez képest az Eprolius nettó árbevétele közel az ötszörösére, 110 millió forintra, míg EBITDA-ja 20-ról 67 millió forintra bővült.

A fejlődés az idei első fél évben tovább gyorsult, az árbevétel úgy tízszereződött meg év/év bázison, hogy a 180 milliós forgalomban értelemszerűen még nem volt benne a dombóvári ingatlanból befolyó havi 4 millió forint, hiszen azt csupán június utolsó napjaiban vették meg. Az EBITDA pedig eközben a 8,5-szeresére, 95 millió forintra gyarapodott.

A bérletidíj-bevétel több mint 55 százalékát egyébként a vállalat az év első felében a győri belvárosi áruház bérbeadása fejében szedte be, míg 13,5 százaléka Miskolcról, közel egytizede Szekszárdról, 9 százaléka Bajáról, csaknem 13 százaléka pedig a két pesti telephelyről származott. A győri gyöngyszem könyv szerinti értéke viszont szerencsére a teljes, 21,3 ezer négyzetméteres ingatlanállomány 8,7 milliárd forintos értékének mindössze kevesebb mint 28 százalékát teszi ki. Ha ugyanis meghaladná a 30 százalékot, az kizáró feltétel lenne a SZIT-státusz szempontjából.

A részvényesi struktúra fellazításán túl a cégvezetés az ingatlanportfólió bővítésével, a kereskedelmi ingatlanok átépítésével, energiahatékonyság-növeléssel, városkép-javító esztétikusabb külsővel és mindezzel párhuzamosan kedvezőbb bérlői összetétel (mix) kialakításával és hosszabb távú, minimum 5 éves futamidejű, meghosszabbítható euróalapú bérleti szerződések megkötésével támogatná a növekedést. Az egyedüliként már az új stratégia szerint működő győri belvárosi áruház jelenti az etalont mind a 93 százalékos kihasználtságát, mind az euró alapú hozamát tekintve.

A többi vidéki kereskedelmi ingatlan esetében még nem zárultak le a már elhatározott értéknövelő felújítások. A két pesti ingatlan ebből a szempontból is kakukktojásnak számít, lévén olyan ipari ingatlanokról van szó, amelyeket a csoport kapcsolt vállalkozásai bérelnek. A beruházások felpörgetése végett minden kedvező finanszírozási formát (NHP-restrukturálás, NKP, Exim, Széchenyi Go) igénybe kíván venni a cég.

Az Eprolius részvényei hétfőn délelőtt minimális forgalom mellett 4,5 százalékkal, 2720 forintra erősödtek a 0,7 százalékkal csökkenő BUX árnyékában.