pénteken debütálnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) standard kategóriájában az Eprolius Ingatlan Nyrt. részvényei. A társaság hatmillió törzsrészvényét vezeti be közvetlenül a parkettre, a befektetők az EPROI azonosító alatt kereskedhetnek az ezer forint névértékű és azzal megegyező bevezetési árú papírokkal.

A Monyó kisüzemi sörfőzde is az Eprolius ingatlanjának bérlője. Fotó: MONYO Brewing Co./Facebook

A budapesti székhelyű vállalat a fővárosban ipari-logisztikai, több vidéki városban pedig kiskereskedelmi ingatlanokat üzemeltet és fejleszt, így alapvetően más részpiacon tevékenykedik, mint a BÉT főként Budapestre koncentráló, iroda- és lakóingatlan-piacon érdekelt szabályozott ingatlanbefektetési társaságai (SZIT). Ebben a tekintetben az Eprolius új színt és befektetési lehetőséget hoz a pesti parkettre a BIF, a Finext, a Graphisoft Park és a Sundell mellé. A cég a tőzsdei bevezetést követően maga is SZIT-ként működne, az adóelőnyöket biztosító státusz megszerzésére vonatkozó kérelmét ezért várhatóan még az év végéig benyújtja az adóhatósághoz.

A hét ingatlanból álló, több mint 21 ezer négyzetméter hasznosítható összterületű portfóliójának könyv szerinti értéke meghaladja a 7,7 milliárd forintot. 

Fotó: MONYO Brewing Co./Facebook

Közülük legértékesebb a Győr és Szekszárd belvárosában álló két áruház, de a Monyó Brewing is tőlük bérli a kőbányai üzemének otthont ingatlant. A kraft sörös vonal nem véletlen, a két cég ugyanis azonos érdekkörbe tartozik, az Eprolius nagytulajdonosa a kisüzemi söröket gyártó Monyo üzletrészének 30 százalékát birtokolja.

A társaság 2023-ig újabb ingatlanvásárlásokat és a meglévő egységek fejlesztését tervezi, bérlői körét pedig továbbra is nemzetközi tulajdonú kiskereskedelmi, étterem- és kávézóláncokra alapozná. A meglévő portfólióban is van még bőven kiaknázatlan lehetőség, ugyanis a cég ingatlanjainak kihasználtsága június végén nem érte el a 62 százalékot, részben a bajai, miskolci és a szekszárdi ingatlanok folyamatban lévő felújítása miatt.

Az első félévben 312 millió forint árbevétel mellett 80 milliós üzemi eredményt ért el, adózott nyeresége pedig 57 millió forint volt. A bevételek megoszlása meglehetősen koncentrált, a forgalom több mint fele a győri üzletház bérlőitől származott.

Az Eprolius a pesti szabályozott piacának első idei újonca, összességében pedig a harmadik tőzsdei debütáló az Xtend piacra korábban belépő OXO Technologies Holding és a Nap Nyrt. mögött. Az Xtend piaci szereplők köre hamarosan tovább bővülhet, az építőiparban tevékenykedő Épduferr részvényeivel azonban várhatóan csak a jövő év elején kezdődik majd meg a kereskedés.

Fotó: MONYO Brewing Co./Facebook