Szélesre nyitotta erszényét múlt év végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely decemberben összesen csaknem 290 milliárd forintért vásárolt kötvényeket a Növekedési kötvényprogram (NKP) keretében. A jegybank egyetlen hónap alatt az 1550 milliárd forintos vásárlási keret közel ötödét szórta ki, messze többet, mint a két és fél éve futó program története során bármikor. A jelentős volumenű finanszírozásból azonban csupán néhányan részesülhettek.

Fotó: Laufer László

Érdekes fejlemény, hogy decemberben az OTP két különleges munkavállalói résztulajdonosi programszervezete (KMRP) is NKP-s kötvénykibocsátás mellett döntött, amire esetükben eleve egy szűk, január végén záruló öt hónapos idősávot hagyott nyitva a jegybank. A kínálkozó alkalmat pedig maximálisan ki is használták, a két KMRP által piacra vitt 100-100 milliárdos kötvénycsomag 70 százalékát ugyanis maga az MNB jegyezte le, amely ennél nagyobb kitettséget egy-egy kötvénysorozatban nem vállalhat.

Az összesen 139,7 milliárd forintos jegybanki forrás messze a legtöbb, ami a program során egy kibocsátói körhöz került.

Ez azért is meglepő, mert nem egy árbevételt és profitot termelő vállalatról, hanem OTP-részvények megszerzésére létrejött munkavállalói szervezetekről van szó, az NKP deklarált célja pedig elsősorban az, hogy segítse a vállalatok adósságainak diverzifikálódását.

Mivel a két KMRP a 4,5 százalékos fix kamatozású papírokból befolyt pénzt az OTP 200 milliárd forintos sajátrészvény-csomagjának megvásárlására fordította, a források így közvetve ugyan, de az OTP-nél landoltak, amely azt közelmúltban bejelentett üzbég és albán bankvásárlásaihoz is felhasználhatja.

Az első számú hazai bank ezzel a csavarral úgy lett az MNB vállalati kötvényprogramjának legnagyobb nyertese, hogy abban pénzügyi vállalatok nem vehetnek részt.

Bőven jutott jegybanki pénz a felvásárlásokat futószalagon szállító, immár a magyarországi Digi-t is birtokló 4iG-nek is. A hónap derekán parkettre vitt, 288 milliárd forintos kötvénycsomag negyedét, 73,75 milliárd forintot az MNB jegyezte le. Az infokommunikációs és távközlési cég papírjaival jól kereshet a jegybank, a kockázatok miatt ugyanis kiemelkedő, évente hat százalékos kamatot fizet a társaság a hitelezőknek.

A Flextronics magyarországi leányvállalat 100 milliárdos kötvénycsomagjának felét vásárolta meg az MNB, de jutott 12,7 milliárd forint a MET csoport naperőműves leánycégének és további, közel 10 milliárd forint a Futureal ingatlanfejlesztő holdingnak is. Előbbiek mellett eltörpül az az alig négy milliárd forint, amit GOPD-kötvények vásárlására fordított az MNB.

A kimerülő jegybanki keret tükrében december 14-én – közvetlenül az OTP-s munkavállalói szervezetek kötvényaukciója után – döntés született az eszköz kivezetéséről, így már csak az előkészítés alatt lévő kibocsátások osztozkodhatnak a megmaradt, 239 milliárd forinton.

Nagy hajrával zárul a jegybanki kötvényprogram

Csak decemberben 700 milliárd forintért vittek piacra kötvényeket az MNB Növekedési kötvényprogramjában, két és fél év alatt 70 kibocsátó jutott átlagosan 35 milliárd forintos forráshoz.