Turbulens árfolyammozgásokkal indult az év az árupiacokon, csakúgy mint 2021-ben. Az amerikai állampapír hozamok meredek emelkedése megadta a kezdeti lökést több eszközosztályban, köztük az arany és ezüst piacán. A kőolaj és földgáz piacán pedig a változatlanul szűkös kínálat emelte meredeken az árakat. Az ipari fémek piaca elsősorban a Kínából érkező hírekre fókuszál, jelesül a lassuló növekedési kilátásokra és a Covid-19 elleni zéró toleranciára.

A kőolaj piacán folytatódott a decemberben kezdődött rali, a felhajtóerőt a líbiai és kazahsztáni helyzet miatt jelentkező termelési nehézségek jelentették. (Líbia egy, míg Kazahsztán 1,9 millió hordó olaj kiteremeléséért felelős naponta.) Ezek a geopolitikai fejlemények jelenleg képesek elfedni a világszerte növekvő, a koronavírus esetszámok felfutásából fakadó keresleti kockázatokat.

Fotó: EWAN BOOTMAN / AFP

De az agresszív kínai víruskezelési intézkedések előbb utóbb borítékolható, hogy rövid távon keresletcsökkenést okozhatnak.

Bár az OPEC+ megállapodott abban, hogy fenntartja a napi 400 ezer hordós kitermelés bővítést és a IEA Nemzetközi Energia Ügynökség egyetért az OPEC elemzésével, miszerint 2022 első felében kínálati többlet fog mutatkozni az olaj piacán, hosszabb távon továbbra is lehet még potenciál a fekete aranyban, tekintve hogy az ESG transzformáció miatt az olajvállalatok nem szívesen kezdenek nagy fejlesztési projektekbe, és olaj iránti általános keresleti szint tetőzésére sem számíthatunk a közeljövőben.

Az arany továbbra is csábítja a befektetőket és sikerült megőriznie erejét, Jerome Powell Fed-elnök beszéde nyomán kialakult reálhozam korrekció ellenére. Ez fontos különbség a tavalyi  évhez képest, amikor gyakran eséssel reagált az emelkedő hozamokra és változatlan maradt, amikor azok lejjebb korrigáltak. A kereskedők négy kamatemeléssel számolnak idén, az elsőt márciusra várva.

Fotó: VG

Az arany legfontosabb támasza jelenleg a 1783 dolláros unciánkénti szint, ellenállások pedig 1830 majd 1860 dolláron találhatók.

A réznek szerdán sikerült áttörnie a 4,5 dollár/font ellenállást, amit már háromszor ostromolt sikertelenül az elmúlt 2 hónapban. Ez a kínai kormány bejelentésének köszönhető, miszerint 2022-ben felgyorsítják az infrastruktúrális fejlesztéseket, ezzel segítve a belső keresletet fellendítését.