A természeti katasztrófák a Munich Re német viszontbiztosító adatai szerint globálisan mintegy 280 milliárd dollár gazdasági veszteséget okoztak tavaly, szemben a tavalyelőtti 210 milliárd dollárral és a 2019-es 166 milliárd dollárral.

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP

Míg az Egyesült Államok számára a tavalyi év az egyik legköltségesebb esztendő volt a hurrikánok, erdőtüzek, aszályok és erős fagyok miatt, melyek 145 milliárd dolláros gazdasági kárt okoztak 2021-ben. Ami a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) 1980 óta jegyzett adatai szerint majdnem háromszorosa az 51,4 milliárd dolláros éves átlagnak. És 2021 az elmúlt négy évtized harmadik legköltségesebb éve volt az USA-nak a természeti katasztrófákat tekintve.

A legtöbb szakértő attól tart, hogy az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás gyakoribbá és súlyosabbá teszi a természeti katasztrófákat. A hurrikánok intenzívebbé válhatnak, ahogy az óceán egyre melegebb lesz. Míg a magasabb hőmérséklet valószínűleg súlyosabb aszályokat okoz, s a téli tornádók is gyakoribbá válnak. Ahogy hozzá kell szoknunk az olyan katasztrofális hideghullámokhoz is, mint ami tavaly Texas államot sújtotta.