211 ponton zárt a teljes átlagot mutató Duna House országos lakásárindex nominál értéke. A reálérték 135 pontja ezzel szemben korrekciót mutat, köszönhetően a fogyasztói árindex növekedésének. A panel árindex újra növekedésnek indult, 8 pontos emelkedéssel 235 ponton zárt. Ezzel szemben a tégla árindex 6 pontot csökkent, de még így is minden idők második legmagasabb értékét adta 2021 negyedik negyedévében. A Duna House keresletindexe 52 ponton állt, ami az elmúlt évekhez hasonló szintet mutat.

Fotó: FÖLDI D. ATTILA/VG

A fővárosi újépítésű lakások népszerűsége töretlen, a tavaly szeptember-december között eladásra kínált lakások 70 százalékát már értékesítették. Nem csak ár, de darabszám tekintetében is a XIII. kerület vezető szerepet tölt be: több mint 7000 újépítésű ingatlant regisztráltak itt 2021 negyedik negyedévében.

Ennél a lakástípusnál jellemzően továbbra is 1 millió forintos négyzetméterárral kell számolniuk a leendő vevőknek, ráadásul Budapesten most már 10 kerület esetében ez a meghatározó.

A használtlakás-piacon már nem csak Nyugat-Magyarországon, hanem a keleti országrészben is áremelkedés volt megfigyelhető, 12-25 százalékban, mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében. A fővárosban valamivel mérsékeltebb, 4-13 százalék közötti a növekedés mértéke mindkét ingatlantípusnál.

Tavaly szeptember-december között összesen 33 970 tranzakció történt országosan, ami 2019 és 2020 azonos időszakához képest hasonló szintet mutat. Éves tekintetben viszont

15 százalékos pluszban zárt a piac 2021-ben az egy évvel korábbi forgalomhoz képest.

A negyedéves eredmény decemberre eső része 11 422 darab tranzakció volt. A legkeresettebbek a 40-60 nlégyzetméter közötti lakások voltak az országban, kivéve a főváros agglomerációjában, ahol inkább a nagyobb, 60-100 négyzetméter közötti ingatlanokat preferálták a vevők.

A Duna House Pénzügyek becslése alapján a hitelpiaci trend mérséklődött 2021 szeptembere és decembere között. Így is, tavaly összesen több mint 1300 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon az MNB tényadatai és a Duna House utolsó két havi becslése alapján, ami 2020-hoz képest 40 százalékos növekedést jelent a hitelpiacon.