Sikeres kötvényaukciót tartottak hétfőn a Mol Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) szervezetei a jegybank Növekedési kötvényprogramjának (NKP) keretében.

Az olajtársaság két munkavállalói szervezete egyenként 80-80 milliárd forint értékben vitt piacra kötvényeket, és mivel azokat valamivel a névérték felett jegyezték le a befektetők, a KMRP-szervezetek összesen 162,14 milliárd forint forrást vontak be. 

Fotó: Mol

A tízéves futamidejű, évente 4,95 százalékos kamatot fizető értékpapírok 4,77 százalékos átlaghozammal keltek el, a belőlük származó forrást a tervek szerint Mol-törzsrészvények megvásárlására fordítják a KMRP-k.

Az olajtársaság munkavállalói ezzel az OTP Bank dolgozóinak példáját követik, akik decemberben ugyancsak kötvénykibocsátással szereztek forrást OTP-részvények megvásárlásához. A pénzintézet munkavállalói szervezetei bő 200 milliárd forint értékben kibocsátott értékpapírcsomagjának 70 százalékát – közel 140 milliárd forintot – a jegybank jegyezte le, ami messze a legtöbb forrás, ami az NKP két és fél éve során egy kibocsátói körhöz került. Amennyiben a Mol-dolgozók részvényvásárlási törekvéseit is hasonlóan bőkezűen támogatta az MNB, az minden bizonnyal az 1550 milliárd forint keretösszegű állami kötvényvásárlási program forrásainak kimerülését jelenti.