Rendkívüli közgyűlést tartott szerda délelőtt a Mol, ahol az olajtársaság részvényesei az OTP példáját követve döntöttek a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) elindításáról és a KMRP szervezetek számára történő, legfeljebb 180 milliárd forint értékű sajátrészvény-értékesítésről. A program finanszírozása munkavállalói hozzájárulásából és kötvények kibocsátásából valósulhat meg.

Fotó: Mol Group

A jóváhagyott javaslat szerint a társaság a tranzakció zárását megelőző nap forgalommal súlyozott átlagárfolyamához viszonyítva 5,9 százalékkal alacsonyabb vételáron értékesíthet saját részvényeket a munkavállalói szervezeteknek. 

A KMPR szervezetek alapítási költségeit legfeljebb nettó 350 millió forint erejéig ugyancsak átvállalja a Mol, visszafizetési kötelezettség nélkül.

A közgyűlés határozott arról is, hogy a Mol évente egyszer, összesen nettó 4,5 milliárd forint összegű támogatást ad a KMRP szervezetek finanszírozási és működési költségeire, amennyiben azok a Mol 2021-es üzleti évéről készített beszámoló elfogadásáról szóló közgyűlés napjáig 180 milliárd forint értékben szereznek Mol törzsrészvényeket. A támogatás osztalékfizetéshez kötött, vagyis csak azokban az évben jár, amikor a társaság éves közgyűlése kifizetéséről határoz. 

A rendkívüli közgyűlés emellett öt évre beválasztotta Bacsa Györgyöt a Mol igazgatóságába.

Az Erste Befektetési Zrt. kommentárja szerint a társaság 2,55 százaléknyi saját részvényt tesz bele a külön szervezetbe, amely kedvezményes részvényvásárlási lehetőséget biztosít az elkötelezett munkavállalóknak. Elképzelhető, hogy a cég opciós szerződéseinek egy részét is felmondja, ha saját részvényekhez szeretne jutni, arra viszont nem számít a brókerház, hogy a Mol piacon vegyen saját papírokat.

Magyarországon a szabályozás idén nyár óta biztosít lehetőséget KMRP indítására, amely abban különbözik a sima munkavállalói részvényesi programoktól, hogy ebben az esetben a munkavállalói oldalról indulhat a kezdeményezés. Így történt ez a MOL-nál is, ahol a MOL munkatársi érdekszervezete, az Üzemi Tanács, kezdeményezte az indulást és amelyhez több száz munkavállaló csatlakozott.