Hat intézkedést hozott a kormány a kisebb benzinkutak üzemeltetőinek megsegítésére, akiket különösen nehéz helyzetbe hozott a 480 forinton rögzített, legalább május 15-ig érvényben lévő üzemanyagárstop.

Az intézkedéseket Facebook-bejegyzésben ismertette szerda este György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Fotó: Dodó Ferenc / Kelet-Magyarország

Az intézkedéseket az alábbi hat pontban foglalta össze:

  • Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.
  • Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  • A szociális hozzájárulási elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
  • A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
  • 0 százalékos áthidaló a Széchenyi Kártya Program keretében.
  • A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet)

Az államtitkár szerint a kormány és a kiskereskedők képviselői megállapodtak az egyeztetések folytatásáról is.

Az a közvetett célunk, hogy a gyors-segítségen túl a vidéki kisbenzinkutak technológiai felkészültsége javuljon. Ezért adunk a közvetlen megsegítésükön túl olyan támogatást, amely a működésüket versenyképesebbé teszi

 – hangsúlyozta György László.