Az euró csütörtök estére háromhetes csúcsra emelkedett az amerikai dollárral szemben, miután Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szigorúbb hangot ütött meg az euróövezet monetáris politikája kapcsán. A jegybank elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón a korábbiakkal szemben már nem hangoztatta, hogy valószínűtlen az alapkamat idei emelése.

Fotó: THOMAS LOHNES / AFP

A sajtótájékoztató után a közös európai valuta 1,1441 dollárról 1,1452-ig emelkedett, ami január 14-e óta a legmagasabb érték, míg a napon belüli emelkedés mértékét tekintve két hónapos csúcsot jelent.

Lagarde elismerte, hogy az eurózóna inflációja a vártnál magasabb, és további felfelé mutató kockázatok is vannak. Azt is elmondta azonban, hogy az EKB, amely csütörtöki ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatlábakat, ezután sem fogja a lépéseket elsietni.

Arra a kérdésre, hogy nagyon valószínűtlen-e, hogy az EKB az idén kamatot emeljen, Lagarde azt felelte, igen óvatosan értékelik a helyzetet, és a döntés „adatfüggő” lesz.

Az euróövezeti pénzpiacok amúgy jelenleg 80 százalékos esélyt adnak egy júniusi 10 bázispontos emelésre, év végéig pedig 100 százalékos valószínűséggel összességében 40 bázispontos növeléssel kalkulálnak. Lagarde sajtótájékoztatója előtt még csak 90 százalékot adtak egy 30 bázispontos emelésre december végéig.

Christine Lagarde a sajtótájékoztatón sokkal inkább monetáris politikai héjaként viselkedett, mint korábban bármikor – írta Andrew Kenningham, a Capital Economics európai vezető közgazdásza.