Több mint kétszeresére növelte nyereségét tavaly a bécsi tőzsdén jegyzett Erste Group. A bővülő nettó kamatbevétel, a hitelállomány növekedése és a visszaeső kockázati költségek miatt a nettó profit 1,92 milliárd euróra emelkedett a 2020-as 783,1 millióról – jelentette be a pénzintézet hétfőn.

Az ukrajnai háború következményeit ugyan nehéz felmérni, ám a bankra nézve nincsenek közvetlen hatásai

– mondta Bernd Spalt vezérigazgató.

Fotó: JOE KLAMAR / AFP

A csoport számos kelet-európai országban működik, ám Oroszországban és Ukrajnában nincs leányvállalata. A két országban a közvetlen kitettség nagyon alacsony – mondta Spalt. A bank ezért nem számít további jelentős kockázati céltartalékolásra a háború miatt, de nem zárható ki, hogy a volatilis tőzsdék, a szankciók, az esetleges betétbiztosítási ügyek vagy a vállalati csődök negatív hatással lesznek a pénzintézet gazdálkodására.

„A régióban tavaly tapasztalt erőteljes gazdasági fellendülés nyomán meredeken nőtt a hitelkereslet. A rekordszintű díjbevételek és a szigorú költségkontroll következtében 2021-ben nagyot nőtt a működési eredményünk, a kockázati költségeink viszont messze alulmúlták a 2020-as szintet” – idézi Stefan Dörfler pénzügyi igazgatót a közlemény.

A bank nettó kamatbevételei mindenekelőtt a csehországi és a magyarországi kamatemelések eredményeként az előző évhez képest 4,2 százalékkal, 4,98 milliárd euróra nőttek. A nettó jutalékbevétel 16,5 százalékkal, 2,30 milliárdra gyarapodott.

A pénzintézet szerint a mérsékelt költségnövekedés is jelentősen közrejátszott abban, hogy az üzemi eredmény 17,1 százalékkal, 3,44 milliárd euróra nőtt, a költségráta – azaz a költségek és a bevételek aránya – pedig 59 százalékról 55,6-re javult. Az ügyfélhitelek éves bázison december végére 14 milliárddal, nettó 180,3 milliárd euróra emelkedtek.

A mérlegfőösszeg ugyanebben az időszakban 10,8 százalékkal, 307,4 milliárd euróra növekedett. Eközben a nemteljesítő hitelek (NPL) aránya a 2021. év végi 2,7 százalékról, 2,4-re mérséklődött.

Az Erste Group a fő piacain – Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Horvátország és Szerbia – további gyors növekedésre számít az idén. A nettó hitelállomány bővülése a várakozások szerint 5 százalék körül alakulhat, a nettó díj- és jutalékbevételek pedig 1–5 százalék között nőhetnek. Emellett 2022-re ismét minimum 10 százalékos sajáttőke-megtérülést (ROTE) céloznak meg. Előző évben ez az arány 11,6 százalék volt.

A vezetőség 2021-re részvényenként 1,6 eurós osztalékra tesz javaslatot a tavalyi 1,5 után.