Több mint egy évtizede a legmagasabb éves profitról jelentett a UBS, egyúttal ambiciózusabb célokat is kitűztek a pénzintézetnél, amelyek elérését az eredmény növekedése mellett a költségcsökkentési program is segítheti.

Fotó: AFP

Ralph Hamers vezérigazgató szerint a digitalizáció segítségével az eddiginél több ügyfelet szeretnének elérni, és továbbra is folytatják a költségcsökkentési programokat. A vezérigazgató elégedettségének adott hangot, azt közölte ugyanis, hogy

a UBS jobb formában van, mint valaha, a bank működési modelljében egyre nagyobb szeletet hasít ki a digitalizáció, amelynek segítségével jobban tudjuk ügyfeleink igényeire szabni a szolgáltatásainkat.

A tavalyi 2,6 milliárd dollárnyi részvény-visszavásárlás után az idén legfeljebb 5 milliárdnyi visszavásárlást terveznek, és az megemelését is javasolja a menedzsment, a 2020-as részvényenkénti 0,37 dollár után, a 0,50 dollárt fizetnének az idén.

A gazdag ügyfelek átlagosnál nagyobb kereskedési aktivitása is hajtotta az eredményt, így a tavalyi éves nyereség 14 százalékot emelkedett, 7,5 milliárd dollár lett, ami a legjobb adat 2006-óta, és felülmúlja az elemzők 7 milliárd körüli várakozását is.

Ugyanakkor a negyedik negyedév visszaesést hozott, mert a számokat egy jelentős, 650 millió eurós céltartalékolás rontotta. A bankot ugyanis azzal vádolják, hogy franciaországi ügyfeleit adócsalásban támogatta, az itt várható büntetésre különítettek el forrásokat. Összességében 2021. utolsó három havi nyeresége 18 százalékkal csökkent, 1,3 milliárd dollárra. A negyedik negyedévben továbbra is magas szintű ügyfélaktivitást tapasztaltak a vagyonkezelési üzletágban. A hitelezésből és a tranzakciókból származó bevételeik növekedése 13 százalékkal emelte a bank működési eredményét éves szinten. A befektetési banki tevékenységből származó nyereség 35 százalékkal nőtt a kereskedésből és üzletkötésből származó bevételek bővülésének köszönhetően.

Elemzők kedvezőnek tartják az eredményeket. A Jefferies szerint a éves bevételek alakulása jó alapot adhat a további növekedésre, miközben a költségek vágása is kedvező trend. Jól fogadták a befektetők a UBS számait, a nyitás előtti elektronikus kereskedésben több mint 5 százalékos pluszban voltak a részvények.