A viszonylag rövid online ülésen arról döntöttek, hogy márciustól napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést – értesült a Reuters egy bennfentes forrástól.

Az olajár nem reagált azonnali eséssel, piaci vélemények szerint már beárazták a mostani emelésről szóló döntést.

A döntés publikálása után az amerikai könnyűolaj hordónként 89,3 dolláron, míg az északi-tengeri Brent 90 dollár fölött állt, mindkét olajfajta 1,3 százalékos mértékben drágult a nyitás óta. Az olajkartell következő ülését március 2-án tartja majd.

 

Számítani lehetett a kitermelési kvóta megemelésére, ugyanis az olaj ára a múlt héten hétéves csúcson is járt, idén összességében 15 százaléknyit drágult a szűkös kínálat, és a kereslet növekedése miatt.

Fotó: Frederic J. BROWN / AFP

Ugyanakkor az Unicredit Bank elemzői kétségesnek tartják, hogy valóban sikerül növelni a kitermelést a döntés szerinti mértékben, értékelésük szerint ugyanis az évek óta tartó alacsony árak miatt hiányoznak a befektetések-fejlesztések a szektorból. Tény, hogy januárban a tagországok közötti ellentétek, és a líbiai zavargások miatt a gyakorlatban alig, összességében mindössze napi 50 ezer hordóval sikerült növelni a kitermelés volumenét a kőolajexportőröknek.