100 dollár közelébe kúszott az olaj ára, elsősorban az orosz–ukrán háborús félelmek miatt. A Brent 95,6, a WTI 92,5 dollárra emelkedett hétfőn reggelre. Az olaj hordónkénti ára 2014 óta nem járt 100 dollár felett. Az Erste elemzői szerint az olaj áremelkedéséhez egyre inkább hozzájárul a fizikai piacon tapasztalható hiány. Ennek egyértelmű jele, hogy az azonnali piaci és a közeli határidős ár közti különbség közel 2 dollárra nőtt, ami rekord széles rés.

Fotó: Yegor Aleyev

Az emelkedő olajár kettős csapást mér a világgazdaságra. Egyrészt tovább csorbítja a növekedési kilátásokat, másrészt még jobban felpörgeti az egyébként is magas inflációt.

Az aggasztó kombináció miatt aggódnak most a világ jegybankárai, akik próbálják megfékezni a több évtizede nem látott árnyomást, anélkül, hogy kisiklatnák a járványból való gazdasági kilábalást

– mondta a VG-nek Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a Bloomberg számításai szerint az, hogy a hordónkénti nyersolaj ára a tavaly év végi 70 dolláros szintről lassan 100 dollárig emelkedik, 0,5 százalékponttal emelheti meg az amerikai és az európai inflációs adatokat a második félévben. Miközben a JPMorgan arra figyelmeztet, hogy egy hordónkénti 150 dolláros árfolyamnál a globális növekedés leállna és az 7 százalék fölé ugrana.

Korábban ilyen magas árazásnál mindig előkerültek a pakliból az ágazat Jolly Jokerének számító amerikai palaolaj-termelők. Ám most riasztó új elem a kínálati oldalon, hogy a piac már nem számíthat emelkedő olajárnál az amerikai palaolaj kitermelő cégek tömeges belépésre. Prózai okokból képtelenek elárasztani olajjal a világpiacot a „palások”.

Az elsődlegesen elérhető palaolajkészletek az iparági előrejelzések szerint pár év alatt kimerülnének, ha a palacégek komolyan növelnék a kitermelést.

Míg a pandémia előtt a vállalatok 19-27 százalékos éves termelés bővüléssel terveztek, manapság azzal számolnak, hogy hosszú távon legfeljebb évi 5 százalékkal növelhetik a kitermelést. A relatíve szűkös palaolaj készletek felfelé tolják a hagyományos kitermelésű kőolaj árát. És a megoszttott olajkartelltől sem várható komolyabb kínálatbővítés.

Bikaerős Mol eredmény

A megugró nyersanyagáraknak és az olajtermékek iránti erős keresletnek köszönhetően rendkívüli mértékben javulhatott a Mol eredménye a tavalyi utolsó negyedévben. A leginkább figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA soron a tavalyelőtti eredmény bő duplája, 290,2 milliárd forintot várható a magyar olajtársaság honlapján közzétett elemzői konszenzus alapján. Míg az Erste elemzői szerint hétfői a május 15-ig meghosszabbított üzemanyagár-befagyasztás a mostani termék-nagykereskedelmi árak és forint/dollár árfolyam mellett ez negyedévente 4–5 milliárd forint veszteséget okoz a Molnak.