A megugró nyersanyagáraknak és az olajtermékek iránti erős keresletnek köszönhetően rendkívüli mértékben javulhatott a Mol eredménye a tavalyi utolsó negyedévben.

A leginkább figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA soron a tavalyelőtti eredmény bő duplája, 290,2 milliárd forintot várható

 a magyar olajtársaság honlapján közzétett elemzői konszenzus alapján.

A tisztított üzemi eredmény a 2020-as 6,7 milliárd forintról 172 milliárd fölé ugorhatott, miközben az adózott nyereség is közel nyolcszorosára, 131,5 milliárdra hízhatott a december végén zárult három hónapban.

Fotó: Bloomberg

A növekedés motorja ezúttal a két legnagyobb üzletág, a kutatás-termelés, valamint a finomítás lehetett. Az upstream szegmens éves alapon közel megháromszorozhatta eredményét, és így 157,6 milliárd forinttal járulhatott hozzá a csoportszintű EBITDA-hoz. A downstream üzletágban a 2020-asnál két és félszer erősebb, 101,6 milliárdos eredményre van kilátás.

A két kisebb szegmensben ugyanakkor gyengülő teljesítményről számolhat be péntek hajnalban a Mol. Az üzemanyagárstoppal érintett, kiskereskedelmi tevékenységet is magában foglaló fogyasztói szolgáltatások üzletág EBITDA-ja 7,5 százalékkal, 35,8 milliárd forintra csökkenhetett a szakértők becslése szerint. A négy közül a legkisebb gázüzletágban ennél jelentősebb, 15 százalékos visszaesésre van kilátás, ami 10,8 milliárdos eredményt jelenthet.

Ennyi veszteséggel jár a befagyasztott üzemanyagár

Az Erste Befektetési Zrt. hétfői jegyzete szerint a május 15-ig meghosszabbított üzemanyagár-befagyasztás a mostani termék-nagykereskedelmi árak és forint/dollár árfolyam mellett ez negyedévente 4–5 milliárd forint veszteséget okoz a Molnak. A piaci viszonyok ugyanis 510–530 forintos bruttó termékárat indokolnának. Mivel a Molnak kötelessége átvenni a bajba jutott kiskereskedelmi forgalmazókat és üzemeltetni a veszteséges kutakat, ez tovább csökkentheti a cég nyereségét – hangsúlyozzák a brókerház elemzői.