Tesla vezérigazgatója, még novemberben több mint 5 millió dollár értékben adományozott Tesla-részvényeket jótékonysági szervezeteknek. Az eset négy nappal azt követően történt, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) bemutatta azt a tervét, hogy a világ leggazdagabb emberének 6 milliárd dolláros adományát hogyan használná fel – írta meg a MarketWatch.

Az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból kiderült az adományozás ténye és annak összege is, de a címzett kiléte nem nyilvános. A Tesla részvényeit a kimutatás alapján november 19. és november 29. között tételesen utalták át. Ez ráadásul abban az időszakban volt, amikor Elos Musk a Twitter népét szavaztatta meg arról, hogy eladja-e az autógyár papírjainak 10 százalékát, és az igen-ek győzelme után ezt meg is tette. A világ leggazdagabb emberének kritikusai akkor azzal érveltek, hogy az eladással egy nagyobb adószámla végösszegét szerette volna csökkenteni.

Még a részvényeladásos hírfolyamhoz írta azt Musk, hogy a részvények értékesítéséből befolyt összegből 6 milliárd dollárt adományoz az ENSZ Világélelmezési Programjának, amennyiben

ebben a Twitter-történetszálban kifejtik, hogy ez miként oldaná meg a világ élelmezési problémáit.

A program ügyvezető igazgatója, David Beasley november 15-én hétfőn küldte el válaszát, Elon Musk pedig azon a pénteken indította meg az első utalást a meg nem nevezett jótékonysági szervezetnek.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI

A Világélelmezési Program szóvivője, Steve Taravella nem kívánt információkat megosztani az ügy kapcsán.

Támogatóink magánéletének tiszteletben tartása miatt a WFP gyakorlata mindig is az volt, hogy a támogatások nyilvánosságra hozatalát az adományozókra bízza

– nyilatkozta Taravella.

Bár Elon Musk több millió adott el, és adományozott is, de ezzel egyidejűleg a saját részvényeire vonatkozó opciókat is lehívott, így jelenleg összesen 172,6 millió Tesla-papír van a tulajdonában, 2 millióval több, mint amennyivel akkor rendelkezett, amikor elkezdte a részvények értékesítését.

A másik lehetséges forgatókönyvnek azt tartják, hogy az adomány Musk saját filantróp szervezetének, a Musk Foundationnek a számláján landolt. A 2002-ben alapított szervezet 2020 júniusának végén alig 1 milliárd dollárral rendelkezett.

A világűrt is meghódítani kívánó Tesla- és SpaceX-vezér 2012-ben írta alá a Giving Pledge-et,

ami a világ leggazdagabb embereinek egy arra vonatkozó ígérete, hogy vagyonának legalább a felét elajándékozza életében vagy halála után.

A Teslát is eléri idén a csiphiány

A Tesla eddig jól viselte a csiphiányt, ám az idén megduplázódó gyártókapacitásait nem tudja majd teljes mértékben kihasználni. Idén nem lesznek új modellek sem, viszont Amerikában kaphatók lesznek a teljes körű önvezető képességekkel felvértezett autók.