Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke, a magas amerikai és az európai szárazföldi háború bonyolult új kockázatai között egyensúlyozva, szerdán kijelentette, hogy a jegybank a közelgő márciusi ülésén megkezdi a „gondos” kamatemelést, de készen áll az agresszívebb lépésekre, ha az infláció nem enyhül a várnak megfelelő tempóban. 

Powell Ukrajna orosz inváziójáról azt mondta, hogy ezzel változtak a játékszabályok, amminek beláthatatlan következményei lehetnek. "Olyan események zajlanak, amelyeknek nem tudjuk, mi lesz a valódi hatása az Egyesült Államok gazdaságára" - mondta Powell a képviselőház pénzügyi szolgáltatási bizottságának az európai konfliktus által beárnyékolt monetáris politikai meghallgatásán.

A Reuters tájékoztatása szerint hozzátette: a Fed egyelőre a tervek szerint jár el, emeli az egynapos szövetségi alapok célkamatát és csökkenti mérlegét, hogy megfékezzék az 1980-as évek óta nem tapasztalt inflációt.

 

Powell kijelentette, hogy a Fed március 15-16-i ülésén egy negyedpontos kamatemelést fog támogatni, ami gyakorlatilag lezárta a vitát a járvány utáni kamatemelések megkezdéséről, és lehűtötte a szokásosnál nagyobb, félpontos emeléssel kapcsolatos várakozásokat.