Az orosz gazdaság az összeomlás szélén áll, nemzeti valutája elveszítette értéke harmadát, államadósságának finanszírozhatósága pedig a több lépcsős leminősítések után erősen kérdésessé vált. A Bloomberg keddi írása szerint fizetésképtelenség következhet be, amely milliárd dolláros károkat okozhat a befektetőknek és kiradírozhatja az országot a kötvénypiacról.

Kulcsfontosságú lesz ezért egy szerdán esedékes kifizetés, az orosz állam által kibocsátott egyik dollárkötvény kamatfizetése válik esedékessé, 117 millió dollár értékben. A kötvények árfolyama már nincs mélyponton, de még bőven a névérték alatt lehet hozzájutni ezekhez a hitelpapírokhoz: a Cbonds összesítése szerint a 2030-ban lejáró, 2006-ban kibocsátott, évi 7,5 százalékos kamatozású dollárkötvény aktuális ára a névérték 82,5 százaléka.

A kormány mindenesetre igyekszik megnyugtatni a befektetőket, minden adósságot kifizetnek, csakhogy a teljesítés lehet, hogy rubelben történik majd, amíg a háború miatt bevezetett szankciók nem teszik lehetővé a dollárban történő elszámolást. Ha azonban ennél rosszabb következik, vagyis a kamatfizetés elmaradna, az elindíthat egy nemteljestési hullámot – írja a Bloomberg – s összesen 150 milliárd dollárnyi orosz devizaadósság visszafizetése válik bizonytalanná. Nem csak állampapírokról van szó, hanem orosz vállalatok – Sberbank, Lukoil, Gazprom – kötvényeiről is. Csak az utóbbi 25 milliárd dollárral tartozik a kötvényesei felé.

Fotó: Sputnik via AFP

Ebben az esetben nem csak a részvénypiaci mozgások idéznék vissza az 1998-as év történéseit, hanem a kötvénypiac is, akkor az orosz állam képtelen volt teljesíteni a rubelben fennálló adóssága egy részének kifizetését. Abban az évben csak annak elérése, hogy a hazai deviza árfolyamát a központi bank az 5,3-7,1 rubel/dollár közti sávban tartsa, becslések szerint 27 milliárd dollárral csökkentette Oroszország devizatartalékát.

Az orosz állampapírok besorolása még hetekkel ezelőtt is befektetésre ajánlott volt, így ezek a kötvények szerves részei számos olyan nemzetközi kötvényalapnak, amelyeket nyugdíjpénztárak, vagy kötvénytúlsúlyos befektetési alapok tartanak.

A Bloombergnek nyilatozó Jonathan Prin, a Greylock Capital Associates portfóliómenedzsere szerint dollárban kifejezve ez lenne a legnagyobb hatású nemteljesítés Argentína államcsődje óta a feltörekvő piacokon, hatása pedig olyan széleskörű lehet, mint az 1998-as orosz válságé.

Egyre nehezebb helyzetben a vállalatok

Eközben az orosz gazdaság kétszámjegyű gazdasági visszaeséssel és 20 százalék feletti inflációval néz szembe. A rubel gyengülése (idén 35 százalékkal esett az árfolyam a dollárhoz képest) elleni védekezésre ezúttal kisebb a mozgástér, az ország devizatartalékainak felét, körülbelül 300 milliárd dollárt befagyasztották. A vállalatoknak pedig egyre nehezebb teljesíteniük a hitel- és kötelezettségeiket, hiszen a visszaeső értelemszerűen csökkenti a bevételüket és nyereségüket.

A szankciók és az Oroszország által válaszul bevezetett különböző intézkedések miatt a fizetésképtelenség szinte elkerülhetetlennek tűnik. A swap-piacok 70 százalékos esélyt adnak arra, hogy a csőd idén bekövetkezik, a Fitch Ratings szerint "küszöbön áll". Az ország kötvényei közül néhánynak az indikatív árazása mindössze 20 cent dolláronként, holott néhány nappal az invázió előtt ugyanezekkel a kötvényekkel névérték felett kereskedtek. Emlékeztet azonban a Bloomberg, hogy az 1998-as nemteljesítés a belső adósságot érintette, az utolsó, devizában felvett kölcsönök nemfizetéséig egészen 1917-ig kell visszamenni az időben, amikor a bolsevik hatalomátvétel után megtagadták a cár által felvett elismerését.

A pénzügyminisztérium hétfőn adott utasítást a 117 millió dolláros kötvénykamatok kifizetésére. A rubelben való teljesítés azonban ennél a kibocsátásnál nem elvileg lehetséges, legalábbis a kötvény tájékoztatója szerint. Ha Oroszország mégsem teljesíti kötelezettségeit, akkor 30 napos türelmi idő áll rendelkezésre, amely április 15-ig ad lehetőséget a törlesztésre. Amennyiben ez megtörténne, számos hitel-nemtelesítési csereügylet (CDS) „élesedik”, vagyis a CDS kiírójának teljesítenie kell azoknak a vevőknek a követelését, akik ilyen CDS-ekkel biztosították be magukat az orosz állam esetleges csődje ellen (a kifizetések a kötvények névértékén történnek). Az orosz CDS felár jelenleg 6,9 százalék (az invázió előtt 0,412 százalék volt), ez azt jelenti, hogy a nemfizetés elleni biztosításhoz a befektetőknek az orosz állampapír portfóliójuk 6,9 százalékát kell minden évben kifizetniük.

Az orosz államadósság mértéke jelentős, de ahhoz nem eléggé, hogy rendszerszintű problémákat okozzon a globális pénzügyi piacokon – igyekezett nyugtatni a befektetőket Kristalina Georgieva, az IMF igazgatója.

Fotó: Shutterstock

Nagy vesztese az orosz-ukrán fejleményeknek a BlackRock, amelynek orosz kitettségű kötvényalapjainak értéke jelenleg csupán 1 milliárd dollár, szemben az invázió előtti 18 milliárddal. A csökkenésnek több oka volt, számos ügyfelük visszakérte pénzét ebből az alapból (így a BlackRock eladta az orosz kötvényeket), ami maradt, az a kötvényállomány pedig rengeteget veszített az értékéből.  

Az állam mellett több vállalat kötelezettsége is esedékes szerdán: a Severstal acél- és bányavállalatnak is esedékes a kamatszelvénye, az Evraznak és a Tinkoff Banknak pedig vasárnap. A Gazpromnak jövő héten esedékesek a törlesztőrészletei, majd olyan kibocsátók következnek, mint a Sibur olajfinomító és a Polyus aranybányászati vállalat.

Tuck Hardie, a Houlihan Lokey ügyvezetője szerint a hitelezők tehetetlenek, főleg ha a kötvénykibocsátók vagyontárgyai orosz területen találhatók. Ha viszont külföldön vannak a kötvények fedezetéül szolgáló eszközök, akkor a kibocsátók előbb csődvédelmet kérhetnek (hogy megakadályozzák az elárverezést), majd indulhat a várhatóan hosszadalmas egyezkedés a hitelezők kártalanításáért.