A keddi közgyűlésen összecsapott egymással az adózott eredmény felhasználása kérdésében a Magyar Telekom igazgatósága és a HOLD Alapkezelő, illetve néhány további kisbefektető. Míg az igazgatóság 15 milliárd forint kifizetését javasolta, a kisebbségi részvényesek 25 milliárd forint visszaosztása és 14,6 milliárd forintos részvényvisszavásárlás mellett kardoskodtak. A levezető elnök Szeszlér Dániel– aki egyben a cég vezető jogtanácsosa is - szerint a HOLD javaslata nem felel meg a jogszabálynak, mert nem jelölték meg precízen milyen részvényekre vonatkozik a visszavásárlás.

Fotó: KALLUS GYORGY

Korányi G. Tamás magánbefektető hozzászólásában kiemelte, hogy már 20 éve is nagyobb osztalékot fizetett a cég, mint amire idén tettek javaslatot, majd megkérdezte a könyvvizsgálót, hogy 25 milliárd forintos osztalékjavaslatra lenne-e fedezet, illetve veszélyeztetné-e a cég működését annak kifizetése. A kérdésre Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes, igazgatósági tag válaszolt, aki annyit mondott, hogy a fedezet megvan, az adatok pedig a cég pénzügyi jelentéseiben megtalálhatóak. A levezető elnök szerint az FB, az auditbizottság és a könyvvizsgáló sem köteles a részvényesi osztalékjavaslat teljesíthetőséget vizsgálni.

Pató Gábor kisrészvényes társainak a peres utat ajánlotta, mivel szerinte semmi esély sincs arra, hogy az igazgatóság a kisebbségi részvényesek érdekeit is képviselje. Cser Tamás megkérdezte, hogy miért kell az idei évre várt 70 milliárd forintos free cash flow több mint 50 százalékát adósságtörlesztésre fordítani. Dodonova szerint a konzervatív megközelítésre a nemzetközi hozamemelkedések miatt van szükség. Végül a részvényesek az igazgatóság osztalékjavaslatát 96 százalékos többséggel fogadták el.

Ezt követően az igazgatóságnak adandó felmentvény kérdésében folytatódott a közgyűlési ütközet a Magyar Telekom igazgatósága és a kisebbségi részvényesek között. Cser Tamás a HOLD Alapkezelő képviseletében egyebek között megkérdezte, hogy összeegyeztethető-e a társaság érdekeinek elsődleges képviseletével, hogy Deutsche Telekom részvényekkel motiválják a Magyar Telekom vezetőit. 

Rékasi Tibor vezérigazgató visszautasított minden olyan sejtetést, amely szerint a menedzsment ne a Magyar Telekom érdekeit szolgálná. Majd válaszát azzal egészítette ki, hogy a csoportszinergiák érvényesüléséből a Magyar Telekom is profitál. Ezt követően a részvényesek 96,2 százalékos többséggel megadták a felmentvényt az igazgatóság tagjainak – külön-külön szavazással - az elmúlt évekre vonatkozóan, azaz a többség a vezető tisztségviselők tevékenységét elfogadta.

Az igazgatósági tagok megválasztása körében ismételten a HOLD Alapkezelő javaslatáról is szavazott a közgyűlés, hiszen Szendrői Gábort javasolta a testületbe. Az előterjesztés elvérzett, 91 százalék szavazott ellene, az igazgatóság által javasolt tagokkal állhat fel az új testület.

A vezetőség javadalmazásával kapcsolatos napirendi pont tárgyalásakor a kisebbségi  részvényesek ismét a Deutsche Telekom részvényeivel történő motiválás kérdését feszegették, amire Daria Dodonova elárulta, hogy jövőben a javadalmazásba bevonnák a Magyar Telekom részvényeit is. Végül nagy csatát hozott az utolsó részvényesi előterjesztés is, mely új osztalékpolitika kidolgozására utasította volna az igazgatóságot. Bár a vezető jogtanácsos ezt a javaslatot is jogellenesnek minősítette, mert a közgyűlés nem vonhatja el az igazgatóság hatáskörét, a kérdésről mégis szavaztak. Az előterjesztés azonban a papírformának megfelelően nem kapta meg a többséget.