Kisebb mértékben tovább apadt a hazai befektetési alapok vagyona februárban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint 65 milliárd forintot radírozott ki a számlaegyenlegekről a hó végétől már az orosz–ukrán háborúval is súlyosbított kedvezőtlen piaci környezet. Ez havi szinten 0,6 százalékos mérséklődést jelent, a teljes eszközérték az időszak végén 10 204 milliárd forint volt. 

Az év eleje óta ezzel már 225 milliárd forinttal – 2,2 százalékkal – erodálódott az állomány.

A befektetők hozzáállásával ezúttal sem volt probléma, a tőkepiacokat uraló bizonytalan hangulat dacára 44 milliárd forint friss tőkét vittek a portfóliókezelőkhöz, sőt még a forint erőteljes gyengüléséből is hasznot tudtak húzni (a devizaárfolyamok változása 52 milliárdot hozott a konyhára). 

Fotó: Shutterstock

A vagyonvesztésért így teljes egészében a negatív hozamok a felelősek, melyek 161 milliárd forintot vettek ki a megtakarítók zsebéből.

A befektetők fegyelmezettségére jellemző, hogy számottevő tőkekivonás egyik termékcsoportnál sem volt megfigyelhető, mi több, a kockázatos eszközök változatlanul keresettek maradtak. A frissen lekötött megtakarítások fele az ingatlanalapokba vándorolt, ahol a devizahatás mellett még a hozamok is kedvezően alakultak, 11 milliárd forinttal gyarapítva a befektetési jegyek tulajdonosait. A második legnagyobb kategória így a hónap nyerteseként kétszázalékos bővülést könyvelhetett el.

A befektetők hasztalan pakolták megtakarításaikat a rizikósabb eszközökbe, a részvény- és a vegyes alapok a beszakadó árfolyamok miatt jelentős, másfél százalék feletti veszteségeket szenvedtek el. A részvényalapoknál ez 73, a vegyes termékeknél 48 milliárdos árfolyameséssel járt, amit csak tompítani tudott a hónap során beérkező 17, illetve ötmilliárdos befizetés. Az ugyancsak méretesebb származtatott alapok vagyona a 33 milliárdos hozamesés miatt apadt 4 százalékkal.

A kötvénykitettséget alapok vagyona viszont februárban stabil maradt, az árfolyamok csökkenését itt ugyanis nagyrészt ellensúlyozta a devizahatás és a csekély pénzbeáramlás.